wereldbouwen


Een maand of wat geleden ontwierp ik het dorp waar mijn fantasy hoofdpersoon vandaan komt. Er is niets heerlijker om je nooddruftige zelf van de straat te houden dan het verzinnen van andere werelden. Ik maakte een plattegrond, en ontwierp zelfs een schaalmodel van het dorp in de woestijn waar alles begint. Er was een paleis, een marktplein, er waren huizen en straten. Ik had zo'n 200 percelen en dacht dat daar wel 1000 mensen konden wonen.

Af en toe poppen er al scènetjes op uit de jeugd van Yima, en ik liet haar op school in een klas met veertien kinderen zitten. Veertien leeftijdsgenoten? Per jaar 14 mensen erbij? Hoe hoog is de bevolkingsgroei eigenlijk? Mijn toch al niet bijzonder heldere preTbrein verzoop in de sommetjes.
Maar uiteindelijk vond ik een getal waar ik iets mee kon: tot 1800 was de gemiddelde bevolkingsgroei 0,04%. Op een bevolking van 1000 mensen (en dat is behoorlijk groot voor een dorp, zo vind ik op een website over medieval world building) betekent dat dus 4 nieuwe kinderen per jaar. Het schoolsysteem moet dus veranderen.

En ik had inmiddels al twee scènes met alleen wonende vrouwen, er waren ook winkeltjes en bedrijfjes, er was een tuin nodig, er moest plaats zijn voor uitbreiding … het hele dorp moest op de schop. Uitrekenen kon ik het allemaal niet dus ik heb maar gewoon rechthoekjes zitten plakken in photoshop.

Het hele dorp is nu zo'n 170 x 100 meter, iets van twee voetbalvelden in de lengte naast elkaar. Of, wat ik mij beter kan voorstellen: van de Chinees naar de bakker op de Kraneweg, dan naar het Mesdagplein en via de Mesdagstraat weer terug.
Ook in fantasy moet alles kloppen, en nu kan ik weer verder!

 

 

 

[toevoeging: schrik ik midden in de nacht wakker: 0,04% van duizend is natuurlijk niet 4, maar 0,4! Maar er gaan natuurlijk ook mensen dood, vast wel 3 of 4 per jaar, dus we houden het maar op die 4 kinderen in de klas.]

Dit bericht is geplaatst in schrijven met de tags , , , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op wereldbouwen

 1. Bettina Grissen schreef:

  Wat een interessant inkijkje hoe je dat doet en wat heerlijk om mee bezig te zijn en je wereld zo te zien groeien, lijkt me.

  Groetjes,

 2. Bettina Grissen schreef:

  Wat een interessant inkijkje hoe je dit doet en wat moet het leuk zijn om je wereld zo te zien groeien!

  Groetjes,

 3. Hella schreef:

  Ja, dat is het zeker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *