Hoe heet dit schilderij?

Vandaag is het deze afbeelding van Anselm Kiefer die me aanspreekt. Omdat ik niet goed kan zien wat voor beestjes zich ophouden in de kooi die haar hoofd is, zoek ik naar de titel van het werk. Het blijkt deel uit te maken van een serie Die Frauen der Antike, waarover ik het volgende vind:
The women do not have a head, because the history of women from the last three millenniums, since before there was a matriarchy, were only known through men. There are always quotations by men, who describe women. Thus I wanted to say: without a head, they were defined by others.” (Anselm Kiefer, translated from German, 2005)

Na lang puzzelen denk ik dat de titel Schechinah is. Het vrouwelijke aangezicht van God.
Maar Frauen der Antike staat letterlijk op het schilderij, dus dit kan niet kloppen.

Ik kan mezelf totaal blokkeren als ik iets niet weet. Ook dat is weer een jeugdtraumaatje. Voor je überhaupt met een mening mag komen, moet je álle bronnen geraadpleegd hebben. Beslagen ten ijs, de rede gestut, want wee je gebeente als je 'zomaar' iets vindt. Of 'emotioneel' reageert op iets. Bah bah bah.

Natuurlijk reageer je als schrijver, als kunstenaar, als normaal mens (durf ik nu wel te stellen) vanuit je emotie op een schilderij. Een gazige bruidsjurk, het kwetsbaar-sierlijke kledingstuk waarin het patriarchaat je graag ziet, met in plaats van je hoofd een kooi met gevangen dierlijkheidjes erin. Gedefinieerd door anderen. Om dat erin te zien heb je alleen je eigen levenswijsheid en –ervaring nodig, geen encyclopedische kennis.
En ik weet nu hoe Yima zich zal voelen als ze in het huwelijk treedt.
Wat niet wegneemt dat mijn innerlijke bibliothecaresse tóch graag de titel wil weten.

aanvulling: via twitter kreeg ik dit antwoord

Dit bericht is geplaatst in autobio, kunst, schrijven met de tags , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Hoe heet dit schilderij?

  1. lethe schreef:

    Dus het heet gewoon "Zonder titel"?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *