van de schoonheid en de troost

Er kwam weer eens een afbeelding voorbij die me raakte. Een simpele zwart-wit-foto van een passiebloem in knop, gemaakt door Karl Blossfeld, in het begin van de vorige eeuw. De naam van de fotograaf zei me niets, ik vond een leerzaam artikel over een tentoonstelling van zijn werk.
Maar dat zegt niets over waarom deze specifieke foto juist mij zo raakte.
Dat heeft alles te maken met de kwaliteit van de foto. Standpunt, scherptediepte, compositie en belichting werken allemaal samen om van deze simpele bloemknop een geheimzinnig wonder te maken. Het is of de kleurrijke pracht van de bloeiende passiebloem samengebald ligt in deze vastbesloten doornerfde blaadjes, of de fotograaf precies op het juiste moment heeft afgedrukt. Het moment waarop alles anders wordt. Het moment waarop het verhaal begint.
Ik bedenk opeens dat ik ook een foto van een passiebloemknop heb gemaakt, hier op het balkon. Wat maakt die foto tot een kiekje, en de foto van Blossfeld een kunstwerk? Komt dat alleen van de kleur? Is het de afdruktechniek (zilvergelatine)? Of is het toch de persoonlijkheid van de fotograaf, de diepe en eerbiedige aandacht voor het object? Mijn blik hecht zich aan de aderen in de blaadjes, aan die naar elkaar toegebogen puntjes.
Wat is het mooi om iets mooi te vinden.

Dit bericht is geplaatst in autobio, kunst met de tags . Bookmark de permalink.

5 Reacties op van de schoonheid en de troost

 1. Erik Scheffers schreef:

  Hoi Hella, Karl Blossfeld was een van de beroemdste Duitse fotografen. Hij heeft zijn hele leven allerlei planten gefotografeerd, waarbij hij de oervormen van de kunst in de plantenwereld zocht. Er is een erg mooi boek van zijn werk verschenen bij de uitgeverij Taschen. Een aanrader! Groetjes, Erik

 2. Elly van Doorn schreef:

  Mooi geraakt Hella.

 3. Ferrara schreef:

  Hella, achtergrond op een foto doet ook veel.
  Mij raakt ook je laatste zin. Wat is het mooi iets mooi te vinden. Vaak heb je er geen woorden voor en moet je het ondergaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *