Alice Hoffman – The Red Garden

Soms krijgt het programma (Cool Reader) waarmee ik e-books lees op de tablet de hik, en kan ik niet verder lezen. Het gebeurt niet vaak, en ik kan het boek gewoon uitlezen in een ander programma of op de e-reader, maar ik baal altijd verschrikkelijk omdat ik dan ook al mijn aantekeningen kwijt ben.
The Red Garden staat vol schitterende, schrijfveerwaardige zinnetjes en die was ik nu in één klap allemaal kwijt.

Alice Hoffman is een schrijfster die ik erg bewonder. Haar boeken hebben iets sprookjesachtigs, iets magisch-realistisch' en ze zijn tegelijk zweverig én aards. Ik weet nog dat ik in New York haar boek The Story Sisters las, en met andere ogen de huizen rond Central Park bekeek.

The Red Garden gaat over een tuin met rode aarde, waarin alleen rode dingen groeien: tomaten, radijzen, watermeloenen - en groene bonen worden er rood. Hij is aangelegd door de eerste bewoners van die plek, die eerst Bearsville heette maar uiteindelijk Blackwell werd. Het boek bestaat uit 14 verhalen, van 1750 tot ergens in de jaren '90, en het geeft een prachtig beeld van de groei van zo'n Amerikaans stadje in de middle of nowhere (ergens in Massachusetts). Het laat prachtig zien hoe verhalen vervormd en verweven raken met de geschiedenis, hoe bepaalde kenmerken van families altijd doorgegeven worden, hoe namen veranderen (Dead Husband's Meadow heet uiteindelijk Band's Meadow), hoe een ware gebeurtenis een legende wordt (de Verschijning aan de rivier), en hoe belangrijk de beren blijven voor het welzijn van de bewoners.
Eigenlijk wou ik ooit zo'n boek over Wrochtum schrijven.

Dit bericht is geplaatst in recensies met de tags , . Bookmark de permalink.

5 Reacties op Alice Hoffman – The Red Garden

 1. Liesbeth schreef:

  Lijkt me prachtig! Ga zoeken of het er ook in het Nederlands is.

 2. Bettina Grissen schreef:

  Ik houd van Alice Hoffman, maar dit boek kende ik nog niet. Het gaat hierbij op de verlanglijst, heerlijk om naar uit te kijken.

  Groetjes,

 3. Joke schreef:

  Over de beren in Wrochtum zeker 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.