schrijfveren

Hoe vertaal je writing prompt? Een aanzet tot schrijven, een drijfveer om iets op papier te zetten, een schrijfveer - prachtig woord, vol associaties met ganzeveren, walmende blakers en knoestige schrijvers met nachtmutsen. Een schrijfveer dus, voor elke dag! Een musicus riedelt toonladders, een schilder tekent voorstudies, een schrijver beproeft stijlen, schetst personages, verwoordt beelden.

Door dagelijks te schrijven, bevestig je jezelf als schrijver. Je leert wat jouw belangrijkste onderwerpen zijn. Je onderzoekt de uithoeken van je creativiteit, je waagt je op gevaarlijke terreinen die je hart sneller doen kloppen. Dan schrijf je de waarheid, dat levert het beste schrijfwerk op. In schrijfoefeningen stromen woorden vanuit je onderbewuste op papier. Hier verschijnt jouw authentieke stem. Vertrouw die stem. Zie de schrijfoefening als stemoefening.

Vijftien minuten. Elke dag. Zo:
1. blijf schrijven
Lees niet terug, herschrijf niets. Als je stopt, verlaat je je intuïtie, en begin je kritiek te leveren met je verstand. Houd je pen op het papier, glip voorbij censor en ego.
2. vertrouw je pen
Gebruik altijd het eerste beeld dat bij je opkomt. Je eerste gedachte komt uit je intuïtie, daar waar je creatieve proces plaatsvindt. Je pen leidt je naar plaatsen waar je nog nooit bewust geweest bent.
3. beoordeel het geschrevene niet
Niet vergelijken, niet analyseren, geen kritiek. Een schrijfoefening is een allereerste versie, te teer voor een oordeel. Wees je eigen beste vriend: tolerant, liefdevol en geduldig.
4. laat je werk zijn eigen vorm vinden
Het hoeft geen begin-midden-eind te hebben; het hoeft niet in een categorie te vallen als Gedicht, Essay, Verhaal. Als je het in een vorm dwingt, laat je misschien openbaringen niet toe die je anders gewoon had opgeschreven.
5. denk niet aan regels
Sta nu niet stil bij grammatica of spelling, want dat stopt de beeldenvloed.
6. verwacht niets van tevoren
Als je van tevoren denkt aan hoe het moet worden denk je vooruit, dan blijf je niet in het moment. Duik direct in je onderwerp en laat het schrijven je verrassen.
7. kus je kikkers
Eerste versies hoeven niet goed te zijn. Soms zul je heel goed schrijven, soms heel slecht. Maakt niet uit. Soms krijg je een kikker, soms krijg je een prins. Maar in beide gevallen moet je de vijver opzoeken!
8. spreek de waarheid
Durf het gevaar op te zoeken, durf je hand te laten trillen en je letters onleesbaar te laten worden. Vertel je geheimen. Verzwegen geheimen leiden tot oppervlakkige schrijfsels. Zoek de afgrond op en spring!
9. schrijf specifieke details
Of je nu onder een pijnboom of een kastanje zat, we krijgen een duidelijker plaatje dan wanneer je 'boom' schrijft. De waarheid zit niet in feiten; de waarheid zit in details. Neem ze waar met al je zintuigen en vermeld ze.
10. schrijf wat belangrijk is
Als wat je schrijft jouzelf niet interesseert, dan zal het de lezer ook niet boeien. Schrijf over wat voor jou belangrijk is, of onbegrijpelijk, of verschrikkelijk. Je hebt geen tijd om over onzin te schrijven. Schrijf met passie!
11. lees luidop wat je geschreven hebt
Zo vind je uit wat je geschreven hebt, wat je belangrijk vindt, wat 'werkt'. Als je voorleest, merk je waar je pijnpunten liggen, waar je heel dicht bij de waarheid komt. Je merkt wat ertoe doet voor jou. Klinkt het goed? Dat is jouw stem!
12. dateer de bladzij en schrijf het onderwerp erboven
Zo kom je weer met beide benen op de grond, en het maakt later terugzoeken gemakkelijker. Later zie je dat er een ritme zit in tijden van veel of weinig inspiratie, en welke onderwerpen voor jou het meest vruchtbaar zijn.

bewerking van:
Judy Reeves Guidelines for Writing Practice

~ augustus 2017 ~
1 er komt geen einde aan de reis
2 subtiele wegwijzers
3 een dichtbundel
4 naar lucht happen
5 walviskaken
6 hoe ging de operatie?
7 Is er liefde als je er niets voor laat?
(WJ Otten)
8 leeftocht
9 een theevisite
10 met de dood in de auto
11 woorden in de ochtend
12 een hijskraan
13 wilde dagen
14 in het krijt staan
15 nachtschade
16 vol overtuiging de mist ingaan
17 een drinkbokaal
18 op eenzame hoogte
19 een rotswaterkommetje
20 verveling is een grondrecht
21 in het zwembad plassen
22 overmand
23 nee, nu afblijven!
24 zingen in je slaap
25 ze bracht geen troost
26 een kamer die ik me herinner
27 werken aan jezelf
28 dromerige gordijnen
29 steen der hulpe
30 je stem in inkt
31 verzegeld

~ september 2017 ~
1 een vruchtbaar heimwee
2 zeehonden
3 een hartvormig meer
4 met diabolisch plezier
5 hoe mensen denken
6 een scherpe bijl
7 taal als informatie
8 het onzegbare
9 de schouders een ophaalbrug (Arita Baaijens)
10 stranden in het zicht van de ommekeer
11 heel, heel langzaam
12 een genadige windvlaag
13 kamers die ik onderzocht
14 een groot risico
15 films die een leven veranderen
16 rampspoed
17 een verre prins
18 een bokkig zwijgen
19 Wat weet deze plek van mij?
20 een broodkruimel
21 luchtfietserij
22 onaangedaan en onbewogen
23 een trekhond
24 een mythisch wolvenlandschap
25 elastiekjes om een pols
26 de vissen achterna
27 een stout randje
28 een monument van het verzwijgen
29 vragen zonder antwoord
30 koffie in de mooie mokken

SCHRIJFVEREN DOEN VANUIT JE PERSONAGES
Iemand vroeg mij: moet je de schrijfveren schrijven vanuit jezelf? Niets moet, schrijven vanuit jezelf levert veel inspiratie op. Maar ben je al bezig met een roman of verhaal, schrijf dan vanuit de personages. Zo kom je dingen over ze aan de weet die je anders nooit geweten had.

Schrijfveren op Heldinne's Reis

Schrijf met de schrijfveren een complete roman met behulp van Het Boekschrijfboek

Andere vormen: de schrijfveerhaiku en de #onetweetstory.