schrijfveren

Hoe vertaal je writing prompt? Een aanzet tot schrijven, een drijfveer om iets op papier te zetten, een schrijfveer - prachtig woord, vol associaties met ganzeveren, walmende blakers en knoestige schrijvers met nachtmutsen. Een schrijfveer dus, voor elke dag! Een musicus riedelt toonladders, een schilder tekent voorstudies, een schrijver beproeft stijlen, schetst personages, verwoordt beelden.

Door dagelijks te schrijven, bevestig je jezelf als schrijver. Je leert wat jouw belangrijkste onderwerpen zijn. Je onderzoekt de uithoeken van je creativiteit, je waagt je op gevaarlijke terreinen die je hart sneller doen kloppen. Dan schrijf je de waarheid, dat levert het beste schrijfwerk op. In schrijfoefeningen stromen woorden vanuit je onderbewuste op papier. Hier verschijnt jouw authentieke stem. Vertrouw die stem. Zie de schrijfoefening als stemoefening.

Vijftien minuten. Elke dag. Zo:
1. blijf schrijven
Lees niet terug, herschrijf niets. Als je stopt, verlaat je je intuïtie, en begin je kritiek te leveren met je verstand. Houd je pen op het papier, glip voorbij censor en ego.
2. vertrouw je pen
Gebruik altijd het eerste beeld dat bij je opkomt. Je eerste gedachte komt uit je intuïtie, daar waar je creatieve proces plaatsvindt. Je pen leidt je naar plaatsen waar je nog nooit bewust geweest bent.
3. beoordeel het geschrevene niet
Niet vergelijken, niet analyseren, geen kritiek. Een schrijfoefening is een allereerste versie, te teer voor een oordeel. Wees je eigen beste vriend: tolerant, liefdevol en geduldig.
4. laat je werk zijn eigen vorm vinden
Het hoeft geen begin-midden-eind te hebben; het hoeft niet in een categorie te vallen als Gedicht, Essay, Verhaal. Als je het in een vorm dwingt, laat je misschien openbaringen niet toe die je anders gewoon had opgeschreven.
5. denk niet aan regels
Sta nu niet stil bij grammatica of spelling, want dat stopt de beeldenvloed.
6. verwacht niets van tevoren
Als je van tevoren denkt aan hoe het moet worden denk je vooruit, dan blijf je niet in het moment. Duik direct in je onderwerp en laat het schrijven je verrassen.
7. kus je kikkers
Eerste versies hoeven niet goed te zijn. Soms zul je heel goed schrijven, soms heel slecht. Maakt niet uit. Soms krijg je een kikker, soms krijg je een prins. Maar in beide gevallen moet je de vijver opzoeken!
8. spreek de waarheid
Durf het gevaar op te zoeken, durf je hand te laten trillen en je letters onleesbaar te laten worden. Vertel je geheimen. Verzwegen geheimen leiden tot oppervlakkige schrijfsels. Zoek de afgrond op en spring!
9. schrijf specifieke details
Of je nu onder een pijnboom of een kastanje zat, we krijgen een duidelijker plaatje dan wanneer je 'boom' schrijft. De waarheid zit niet in feiten; de waarheid zit in details. Neem ze waar met al je zintuigen en vermeld ze.
10. schrijf wat belangrijk is
Als wat je schrijft jouzelf niet interesseert, dan zal het de lezer ook niet boeien. Schrijf over wat voor jou belangrijk is, of onbegrijpelijk, of verschrikkelijk. Je hebt geen tijd om over onzin te schrijven. Schrijf met passie!
11. lees luidop wat je geschreven hebt
Zo vind je uit wat je geschreven hebt, wat je belangrijk vindt, wat 'werkt'. Als je voorleest, merk je waar je pijnpunten liggen, waar je heel dicht bij de waarheid komt. Je merkt wat ertoe doet voor jou. Klinkt het goed? Dat is jouw stem!
12. dateer de bladzij en schrijf het onderwerp erboven
Zo kom je weer met beide benen op de grond, en het maakt later terugzoeken gemakkelijker. Later zie je dat er een ritme zit in tijden van veel of weinig inspiratie, en welke onderwerpen voor jou het meest vruchtbaar zijn.

bewerking van:
Judy Reeves Guidelines for Writing Practice

~ januari 2017 ~
29 kip klaarmaken
30 een hectische slotfase
31 dorp aan zee

~ februari 2017 ~
1 een kleine paria
2 hel is de afwezigheid van god
3 een miljoen kleine stukjes
4 jongensportret
5 liefdeswoede (via Ronald Giphart dd 290816)
6 een kookboek schrijven
7 woordmateriaal
8 de belangrijkste vinger
9 hart en eenvoud
10 het avontuur boven het resultaat zetten
11 zuidvlucht
12 mooier, beter, glimmender
13 een lampenkap met franje
14 in existentiële dubio (Jaap Krol)
15 vreemde verlangens
16 lippendienst
17 het hoofd van oom Henk
18 het stanleymes
19 een afwerende glimlach
20 de inschatting van je geluk
21 ongeldige pijn
22 uitgekeken op de wereld
23 mooi ingelijst
24 gespuis
25 een lange baard
26 er is niemand dood
27 de berg en ik
28 zelfopoffering is vervulling

~ maart 2017 ~
1 de mens is een verhaal
2 heel erg Frans
3 een varend eiland
4 een wolk talkpoeder
5 getuigen van haast
6 het laatste woord
7 hoeveel glazen bier
8 met opzet verdwalen
9 de vreugde van door een schaduw te fietsen
10 ergens warm voor lopen
11 een grijs regengordijn
12 huurkamers
13 kiemkracht
14 de hele santenkraam
15 blij dat je er bent
16 die zaterdagochtend
17 wezensvreemd
18 een colbert
19 alsnog gehecht
20 waterverf
21 het mooiste meisje van de streek
22 onherstelbare schade
23 vrees bewaarheid
24 het behang van de muren
25 fluiten op een grasspriet
26 je belandde op een divan
27 autootjes
28 een gloed van klein geluk
29 een geruite jurk
30 nooit meer op vakantie
31 een open einde

SCHRIJFVEREN DOEN VANUIT JE PERSONAGES
Iemand vroeg mij: moet je de schrijfveren schrijven vanuit jezelf? Niets moet, schrijven vanuit jezelf levert veel inspiratie op. Maar ben je al bezig met een roman of verhaal, schrijf dan vanuit de personages. Zo kom je dingen over ze aan de weet die je anders nooit geweten had.

Schrijfveren op Heldinne's Reis

Schrijf met de schrijfveren een complete roman met behulp van Het Boekschrijfboek

Andere vormen: de schrijfveerhaiku en de #onetweetstory.