the great Liao

The Great Liao in het Drents Museum is een verbijsterend mooie tentoonstelling. Dat komt niet alleen door de getoonde voorwerpen – die schitterend zijn en mysterieus – maar vooral door de inrichting. Met overal spiegels, helemaal rondom Mongoolse steppe met af en toe projecties van stoeten die in een graftombe verdwijnen, en een speciaal geweven tapijt van steppegras waan je je helemaal aan de andere kant van de wereld.
Een cultuur uit het jaar 1000, ik probeer vergelijkingen te vinden met onze middeleeuwen maar zie hooguit in de beeldhouwkunst een beetje verwantschap. Zo'n schematisch gewaad, zo'n serene glimlach. Maar voor de rest is het helemaal exotisch en onbegrijpelijk. De graftombe is nagebouwd, de schilderingen erin zijn veel levendiger dan onze vroeg-middeleeuwse schilderkunst. Er zijn zijden kleertjes van 1000 jaar oud, onbegrijpelijk. Er is goud en zilver en kristal, en tot vijftig jaar geleden wisten ze ook in China zelf niet dat dit bestond.

Dit bericht is geplaatst in kunst met de tags , , . Bookmark de permalink.

4 Reacties op the great Liao

  1. Ha! Ik zat afgelopen zondag aan mijn moeder te vertellen dat er een tentoonstelling in het Drents Museum was waar ik absoluut heen wilde, maar dat ik me met geen mogelijkheid kon herinneren wat het onderwerp was. Dit dus! Blij om van jou te horen dat-ie echt de moeite waard is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *