impact

Ik ben nog even doorgegaan met mijn onderzoekje naar weggezakte boeken, met de boeken van 2015. Toen las ik er 86, maar daar zit ook de hele Sanne van Havelte-serie bij, die ik haast uit mijn hoofd kan opzeggen.
Waardoor blijven sommige boeken je bij, en andere niet?
Als ik zo naar al die omslagen kijk, kan ik me van verscheidene boeken nog wel iets voor de geest halen. Met kop en schouders erbovenuit steekt Station Eleven. Dat is echt wat je noemt onvergetelijk. Daarvoor moet een schrijver zoveel goed doen: emotionele impact, setting, plot, personages. In iets mindere mate geldt dat ook voor Alleen met de Goden, The Blazing World, Jij Zegt Het, Augustus en Ik Kom Terug.
Er zijn boeken bij waarvan ik me herinner dat ik er weg van was, en die ik nu toch geheel vergeten ben. Dus wat maakt dan dat ik me het ene wel herinner en het andere niet?
Een bijzondere setting is van invloed (van die hele vechtsportwereld wist ik bijvoorbeeld niets). Larger-than-life personages zijn van invloed. Die kunstenares (namen onthoud ik echt niet), die moeder, die dichter, die prinses in ballingschap. En de emotionele impact. Dat is natuurlijk iets heel persoonlijks; wat mij aangrijpt, kan jou koud laten. Maar ik denk wel dat schrijvers naar al deze dingen moeten streven en groots moeten durven uitpakken. Want al vond ik A Little Life niet echt een goed boek, het is me wél bijgebleven.

Dit bericht is geplaatst in lees- en biepherinneringen, lezen. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *