herlezen

De enige boeken die ik herlees – en zo vaak dat ik hele zinsnedes uit mijn hoofd kan opzeggen – zijn de Romans voor Oudere Meisjes. Nu hadden we het er op de leesclub nog over hoe weinig er uiteindelijk blijft hangen van boeken. Hooguit een sfeer, of één indrukwekkend personage. Maar niet dat je een hele plot na een jaar nog kunt navertellen. En ik dacht bij mezelf (zo'n uitdrukking waar altijd op wordt afgegeven, zo van 'ja duh, natuurlijk denk je bij jezelf, je denkt niet bij een ander,' maar ik bedoel ermee dat ik de gedachte voor mezelf hield en niet uitsprak): zou ik alle boeken van mijn Goodreads lijst van vorig jaar willen herlezen?
Van de smulboeken zou ik het echt zonde van mijn tijd vinden, maar van andere zou ik misschien wel dubbel genieten. Het nieuwe NBD-boek valt daar een beetje tussenin. Ik las het in april vorig jaar (voor mijn gevoel was het nog langer geleden), en ik gaf het drie sterren en een lauwe recensie. Mooie gelegenheid om te checken of het erop vooruitgaat door herlezing.
Op zoek naar een plaatje bij dit praatje kwam ik het citaat van Oscar Wilde tegen: If one cannot enjoy reading a book over and over again, there is no use reading it at all. De zin die daaraan voorafgaat wordt over het algemeen weggelaten: And this is perhaps the best rough test of what is literature and what is not. Met die bewering kan ik het wel eens zijn. Maar lezen kan meerdere 'genotten' hebben – ontspanning, ontsnapping – en dan dient herlezing een heel andere functie. Die van een warm bad, of een warme deken.

Dit bericht is geplaatst in lezen. Bookmark de permalink.

4 Reacties op herlezen

 1. Erik Scheffers schreef:

  Hoi Hella. ik herlees heel veel. Vaak blijkt bij eeen tweede lezing pas of een boek echt goed is, of dat het toch niet zo bijzonder is als je eerst dacht. Nu heb ik me voorgenomen om mijn favoriete boeken die ik nog niet besproken heb te herlezen voor mijn blog. Ik ben al een flink eind op weg, maar alles herlezen zal wel nooit meer lukken. Groetjes, Erik

 2. Joke schreef:

  Herlezen......ja ik denk wel eens bij mezelf.....wat zou het een rust geven als je op een gegeven moment alleen nog maar een kast met gelezen boeken hebt die je keer op keer kunt herlezen en dan steeds toch nog wat wijzer wordt.
  Maar met al die mooie boeken die nog ongelezen zijn, lijkt dat een illusie. Of zou je op een bepaalde leeftijd moeten besluiten je tbr lijst weg te gooien en je concentreren op het herlezen? (ik denk niet dat ik het zou kunnen, maar misschien met het ouder worden.....dat je dan....niet meer zo nodig bij wil blijven?)

  • Hella schreef:

   Het is ook wel heerlijk om steeds weer iets nieuws te ontdekken, en je te verbazen over de wijsheid van veel jongere schrijvers. Maar bijblijven met al die gehypete boeken doe ik al lang niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *