kloosters

Bijna zestig kloosters telde Friesland in de Middeleeuwen. Moet je je voorstellen dat die niet waren afgebroken, dan kon je daar dus je eigen Clairvaux, Cluny, Maulbronn of Reichenau vinden. Helaas is er vrijwel niets bewaard gebleven. Er zijn fundamenten van zuilen van Klaarkamp gevonden op grond waarvan een plattegrond gereconstrueerd kon worden, er is hier of daar nog een stuk van een gebouw blijven staan, er zijn teksten en tekeningen, maar voor de rest is alles weg. Onvoorstelbaar.
Toen ik mijn scriptie schreef, eind jaren tachtig, was er nog lang niet zoveel over bekend als nu. De belangstelling begon net te komen. Ik dacht er destijds nog over om te proberen mijn scriptie uitgegeven te krijgen, toen er een boekje verscheen met dezelfde titel. Veel minder doorwrocht, maar wel met veel mooie kleurenplaatjes.
Kloosters in Friesland is uit 2009, en het komt uit de nalatenschap van paps. Ik blader het door en voel hoe'n machtig onderwerp ik het nog altijd vind.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie, kunst met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.