Tonke Dragt

tonke-dragt-2016-11-18-11-34Oh? En waar is Torenhoog en Mijlen Breed? Ik zal kindeke eens even vragen. De Zevensprong heb ik gewonnen in 1969, voorleeswedstrijd Heerenveen 1e prijs! heeft paps er vol trots voorin gezet. Ik kwam in de krant, "Hella Kuipers naar Utrecht."
Wat was het een heerlijk boek, De Zevensprong, zo'n raadselachtig en mooi verhaal, zo mooi uitgegeven ook. Torenhoog en Mijlen Breed was net zo'n fijn, dik boek, ik herinner me vooral dat ze op die warme planeet kleren van katoen moesten dragen omdat die intact bleven. En de planeetbewoners die gedachten konden lezen.
Voorin de Torens van Februari zit een Sinterklaasgedichtje in het handschrift van mijn moeder. 1973, vermoed ik. Pasgeleden plaatste iemand een foto op een Facebookpagina over Heerenveen, met de grote torenflats erop die De Drie Gebroeders werden genoemd (gebouwd in 1972). En meteen schreef ik eronder: de torens van februari. Ze deden me er destijds ook al aan denken. Van het verhaal herinner ik me niet zoveel meer, maar wel de onheilspellende sfeer rondom de flats. Later is er nog een vervolg op gekomen.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie met de tags . Bookmark de permalink.

7 Reacties op Tonke Dragt

 1. lethe schreef:

  Heerlijke boeken!
  Mij doet De Maan in het Tarotspel altijd denken aan De torens van februari.
  Een vervolg op De torens van februari?? Weet je het zeker? Of ben je in de war met het vervolg op Torenhoog en mijlenbreed, Ogen van tijgers?

 2. Wat! Was jij daar ook in Utrecht? Ik had in 1969 de eerste prijs in Joure gewonnen, heb zelfs nog de foto die daar destijds van in De Jouster Courant verscheen.
  Tonke Dragt was trouwens mijn absoluut favoriete schrijver toen ik jong was. De brief voor de koning, Geheimen van het Wilde Woud, De Zevensprong en natuurlijk Torenhoog en mijlenbreed - ik heb ze allemaal keer op keer verslonden en herlezen.

 3. Bettina Grissen schreef:

  De zevensprong is geweldig, de serie vond ik als kind ook erg goed. Een paar jaar geleden werd die herhaald en ik vond die eerlijk gezegd nog altijd erg leuk!De andere boeken van Tonke Dragt heb ik op de een of andere manier nooit gelezen.

  Groetjes,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *