blanke schaapjes

dsc04518Ik ben in shock.
Een naar lichamelijk gevoel dat het midden houdt tussen buikgriep en het uit alle macht tegenhouden van een hysterische huilbui.
En toch: het was te verwachten. Het volk beweegt zich als een dier, als een kudde op zoek naar een herder. En of die herder nu onze lieve heer zelf is, of een gek met gekleurd haar, het maakt niet uit.
Macht erotiseert.
Psychopathie erotiseert.
Ik ben net zo in shock over het feit dat "Judas" de eerste dag meteen uitverkocht is. Voxpopjes op tv: "het lijkt me gewoon heel spannend."
Ik was net zo in shock over het feit dat mijn ouders – blank, opgeleid, beschaafd (zou je denken) – zich opeens achter Pim schaarden, want Pim zei immers waar het op stond.
De ander de waarheid laten bepalen betekent: zelf niet meer hoeven zoeken. De vermoeiende verantwoordelijkheid overdragen. Ergens bij horen. Je verwoord weten. Daar willen mensen kennelijk best andere mensen aan opofferen. Hele bevolkingsgroepen zelfs, want wat is er heerlijker dan te weten dat je zelf bij de goede kudde hoort. Dat jij de slachting zeker zult overleven omdat jouw schapenvachtje de gewenste kleur heeft.
De rest schreeuwt zich schor in de woestijn.

Dit bericht is geplaatst in autobio, tijdgeest met de tags . Bookmark de permalink.

7 Reacties op blanke schaapjes

 1. Wat een gruwel was het om vanochtend wakker te worden en te lezen dat we in een nachtmerrie zijn beland. Ik heb op het werk eerst een half uur met een collega die ook altijd vroeg is, zitten rouwen. Net als jij zijn we hier allemaal in shock. Hoe kunnen mensen zo dom zijn? Als ze iemand willen die voor de 'gewone man' opkomt moeten ze toch niet op dit extreem-over-het-paard-getilde miljonairszoontje stemmen? iemand die er trots op is dat hij rijk is geworden dankzij het slim uitpersen van gewone mensen?
  Dan hadden ze toch veel beter op Bernie Sanders kunnen stemmen?
  Het is niet te bevatten.
  Ik ga vanavond kattenfilmpjes kijken. Ik weet het ook niet meer.

 2. lethe schreef:

  wat is er heerlijker dan te weten dat je zelf bij de goede kudde hoort. Dat jij de slachting zeker zult overleven omdat jouw schapenvachtje de gewenste kleur heeft.
  Totdat dat vachtje op een dag niet meer de gewenste kleur heeft, en dan ben jij aan de beurt.

  Ik vind het niet te bevatten dat de haat tegen Hillary blijkbaar zo groot was dat zelfs Trump beter geschikt werd geacht als president. Ik hoop dat ze hem ver weg weten te houden van de rode knop.

  Mijn moeder zei ook op een gegeven moment dat ze van plan was op Pim te stemmen. Ik zei: "Als je dat doet, onterf ik je!" Daar moest ze erg om lachen en ze is er gelukkig ook wel tijdig van teruggekomen.
  Toen hij vermoord werd, vond ik het vooral erg omdat dat de eerste stap was op weg naar zijn heiligverklaring en omdat hij nu nooit de kans zou krijgen om te bewijzen dat hij uit niets anders dan gebakken lucht en soundbites bestond.

 3. lethe schreef:

  Het treurigste is dat Hillary blijkbaar wel de 'popular vote' gewonnen heeft. Als Amerika niet dat achterhaalde ondemocratische kiessysteem had, was ze nu misschien president geweest.

 4. Hella schreef:

  Voel me nog steeds dieptreurig. En dat terwijl het ook een heerlijk land is waar ik bijna alleen maar aangename mensen ben tegengekomen.

 5. Ferrara schreef:

  Ging vannacht naar bed met een onbestemd gevoel, vertrouwde het niks en ziet vanmorgen was daar de bevestiging. Verbijsterend.
  Je hebt het indrukwekkend verwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *