begin

begin-2016-11-01-10-33Diet Kramer, dat is andere koek dan Cissy (Begin is van 1933, De Enige Weg van 1935). Dat is kracht en helderheid en vitalisme. Dat geeft niet alleen het tijdsbeeld maar ook de tijdgeest. Mijn moeder kreeg dit boek op haar zeventiende verjaardag. Het zijn boeken die ik met regelmaat herlezen heb, en die – ondanks al dat vitalisme – toch dezelfde boodschap brengen als de lichtvoetigere, luchthartigere Cissy: dat de vrouw niet op haar werkelijke plaats is in de nieuw-zakelijke werkelijkheid van het kantoorleven. Dat zij toch haar werkelijke bestemming pas vindt in de armen van een man. Hoogstens – mag je hopen – met wat meer eigenwaarde en zelfkennis.
Het is boeiend om wat over het leven van Diet Kramer zelf te lezen.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie met de tags . Bookmark de permalink.

2 Reacties op begin

  1. lethe schreef:

    En net als Cissy haar man verloren in (door) de oorlog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *