lezen, vrouwen en mannen!

beyond power 2016-09-04 10.58Ik kocht Beyond Power op 8 juli 2004, tweedehands, het staat vol onderstrepingen met fluoriserende markers, dat doe ik zelf niet, ik onderstreep altijd met potlood. Ik heb er al vaak over geschreven, hoe dit boek me de ogen opende voor de vanzelfsprekende "waarheden" van het patriarchaat. Die ik tot dan toe – geconditioneerd door de mannen in mijn leven – voor waar zonder aanhalingstekens had aangenomen. Mannen waren degenen die wisten hoe "de" realiteit was, alles wat ik meende te voelen was niet meer dan dat: een gevoeltje van een vrouwtje, ver bezijden de waarheid van hoe de wereld in elkaar stak. En dat ging over veel, over alles eigenlijk, geld, wereldpolitiek, onderwijs, wetenschap, kunst, gezondheid, relaties, familie.
En ik maar hartkloppingen hebben, en depressies. Dat kwam natuurlijk doordat ik zo'n zwak vrouwtje was.
In tegenstelling tot veel vrouwenboeken – die zelfs mij te vaag, te "vrouwelijk" zijn – is Beyond Power een gedegen wetenschappelijke studie, naar de opkomst van het patriarchaat, en de gevolgen ervan voor vrouwen en mannen. Een mooi zinnetje om dat te illustreren: Patriarchal myths almost forbid happiness to men, attributing to it a failure of heroism.
Wat mij ook aansprak: dat wetenschappelijke literatuur – en de daaruit voortvloeiende geschriften – altijd in de passieve vorm geformuleerd wordt. Zodat de indruk ontstaat dat hier een waarheid wordt beschreven waar geen "handelaar" aan te pas komt. Zogenaamd objectief.
Ik schreef het ook in mijn nieuwsbrief (over Heldinne's Reis): mannen én vrouwen moeten hiermee aan de slag. Want het feminisme zoals dat tot nu toe heeft bestaan, versterkt alleen maar de mannelijke waarden en de mannelijke waarheden. Ten koste van alle mensen en ten koste van de planeet. Beyond Power is vertaald als Macht als Onmacht: Vrouwen, Mannen en Moraal, en nog volop tweedehands verkrijgbaar.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie, tijdgeest met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *