boerkini

boerkaHet is op de radio weer reuze druk over de boerkini en de joods-christelijke wortels. (Volgens mij mogen orthodoxe jodinnen ook niet in bikini de zee in, maar dat terzijde.)
Ik kwam gister bijgaand citaat tegen van Arundhati Roy, die ik hoog heb vanwege haar schitterende boeken, en ik was het gevoelsmatig meteen met haar eens.
Wie zijn wij om te bepalen hoe een ander zich hoort te (ont)kleden. Natuurlijk, 'wij' zien het als vrouwenonderdrukking. Maar hoe kort is het geleden dat een keurige westerse vrouw geacht werd met handschoentjes en hoed de straat op te gaan? Ik herinner me nog Barbiekleertjes naar die mode.
En wat hebben wij met onze joods-christelijke wortels de Indianen en de Aborigines aangedaan, omdat we zo zeker wisten wat het beste was voor hun zielenheil? Kijk Rabbit-Proof Fence. Lees Butcher's Crossing over hoe snel wij met joods-christelijke wortels de bizons hebben uitgeroeid.
Natuurlijk kom ik zelf ook uit een westers land, en zie ik andere culturen als minder verlicht dan de onze. Ik werd keihard met mijn neus op de feiten gedrukt toen ik in Oman ging wonen. Ik had mezelf altijd als ruimdenkend en totaal vrij van racisme gezien, en opeens besefte ik dat ik neerkeek op de mensen in wier land ik te gast was. Dat veranderde wel naarmate ik er langer woonde, toen kwam ik op zeker moment op Schiphol aan en voelde me in verwarring omtrent de hoeveel bloot die er in het openbaar getoond werd. Dat is dus niet iets wat je vantevoren kunt beredeneren, dat is iets wat gebeurt.
En zo denk ik – met Arundhati Roy – dat je een situatie moet creëren waarin de vrouw zelf kan kiezen. Je moet niet – zoals Elma Drayer vandaag beweert de boerkini verbieden om de blootloopster te beschermen, je moet het voor iedereen veilig maken om te dragen wat zij wil.
Ja, zij.
Want zoals altijd gaat het weer over wat mannen aan veiligheid of onveiligheid creëren. Dat is in het Westen of het Oosten nog altijd hetzelfde.
Waarbij ik dan ook weer moet opmerken dat die mannen ook mannen bedreigen. Zoals Celal Altuntas, die dit schreef over de boerkini.

Dit bericht is geplaatst in tijdgeest. Bookmark de permalink.

4 Reacties op boerkini

  1. Rene Ruiter schreef:

    Goed stukje en ik hoop dat veel mensen het lezen en over de gedachtengang denken. Wel lijkt er een muur tussen vrouwen en mannen. Is die Elma Drayer ook een man?

  2. lethe schreef:

    Ik ben het zelden met Elma Drayer eens, maar dit keer wel (en dus ook met Jolande Withuis, die ze aanhaalt). Boerkini's en hoofddoekjes maken de wereld onveiliger voor hen die er geen dragen. Een Marokkaanse vriendin die op een 'zwarte' school werkte, moest zich eindeloos verantwoorden voor het feit dat ze geen hoofddoek droeg. Meisjes worden door de familie en de omgeving onder druk gezet om een hoofddoek te dragen. Hoezo vrije keus? (Natuurlijk zijn er ook die uit een soort misplaatste rebelsheid voor een hoofddoek kiezen, om zo hun moslimidentiteit te tonen.)
    Of een boerkiniverbod de goede weg is, weet ik niet. Als het betekent dat de draagster niet meer naar het strand mag, wordt haar bewegingsvrijheid nog verder ingeperkt.
    Maar dat je in plaats daarvan een situatie moet creëren waarin iedereen kan dragen wat zij wil, is wel erg makkelijk gesteld. Hoe doe je dat? Hoe laat je die mannen eindelijk inzien dat een vrouw gelijke rechten hoort te hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *