wakker worden

heilbrun 2016-07-10 11.34Writing a Woman's Life (1988) is niet echt een dagboekboek, het is een feministische studie – wordt dat nog gepleegd tegenwoordig? – over hoe er over vrouwenlevens wordt geschreven, en hoe in de loop der geschiedenis de waarheid over vrouwenlevens geweld werd aangedaan. In die zin sluit het aan bij Silences van Tillie Olsen uit 1962.
Heilbrun schrijft dat het schrijven van de waarheid begon met Journal of a Solitude van May Sarton, een boek dat nog steeds op mijn lijstje staat. ("Het Lijstje" houd ik inmiddels bij op Google Keep, dat valt overal in te vullen en synchroniseert zichzelf, bevalt mij goed.)
Heilbrun wijst er nog maar eens op dat wat "universeel" en "objectief" genoemd en geroemd wordt in Literatuur, altijd blank en mannelijk is. Macht bestaat erin dat je bepaalt welk verhaal er verteld wordt.
Wat zou er na je dood over jou verteld worden, als je je waarheid niet opschreef? Wat zou er voorgoed verloren raken? Wat doet de aansporing om toch vooral "redelijk" te blijven met een vrouw?
To be reasonable
Is to put out the light
To be reasonable is to let go

(Maxine Kumin)
Al met al een goed boek om kennis van te nemen, om te helpen met wakker worden.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie, literatuur, schrijven met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *