haar eigen stem

schiwyA Voice of Her Own: women and the journal-writing journey (1996) is een boek voor en over dagboekschrijven. Het geeft mooie citaten uit dagboeken van beroemdere vrouwen, het geeft theorie over het nut van dagboekschrijven – of nut, wat een lelijk woord, ik bedoel de bij-effecten die het heeft om dagelijks tot jezelf in te keren en je waarheid op te schrijven. Als ik geen dagboek had, zou ik stapelgek worden. Of gekker dan normaal, in elk geval.
Er is ook een hoofdstuk gewijd aan het plezier van het lezen van dagboeken. Het herlezen van die van jezelf – Schiwy geeft de suggestie om achterin elk dagboek een paar bladzijden leeg te laten om later op de inhoud te kunnen reflecteren – en het lezen van andermans dagboeken. Waar ik dol op ben (in tegenstelling tot biografieën). Ik herinner het me van vroeger ook, als ik Anne Frank weer eens ter hand nam ging ik in mijn eigen dagboek ook meteen veel uitgebreider en wijzer schrijven. Soms moet je even uit die comfortabele groef van been there, done that gehaald worden.
Achterin staan veel onderwerpen om over te schrijven, en de lijst met noten biedt weer enorm veel inspiratie voor andere boeken.
Ik krijg steeds meer zin in dat project van herlezen van mijn dagboeken, en ontdekken welke boeken ik wanneer las.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie, schrijven met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *