Grote Boeken

divingAlweer zo'n boekje waarvan ik me niet herinner wanneer ik het kocht, de boekenlegger zit op bladzij 78 en ik heb er druk in onderstreept. Waar kunnen vrouwen terecht voor spiritueel voedsel als de grote spirituele boeken (Bijbel, Talmoed, Koran) hen buitensluiten? Niet voor noch door hen geschreven, maar over hen? In een rol hen door mannen toegewezen?
Aan de onderstrepingen zie ik wel dat ik het heb gelezen voor Heldinne's Reis. En dat vrouwen voor hun Reis een ander model nodig hebben dan mannen. Het gevoel van leegte dat aan de Reis voorafgaat, wordt bij vrouwen gekenmerkt door een gevoel van waardeloosheid – mannen hebben nooit geleerd zichzelf als waardeloos te zien. Als mannen op Reis gaan moeten ze zich bevrijden van waarden die vrouwen nooit gekend hebben voor zichzelf. (Dit boek is uit 1980, er is inmiddels in zoverre iets veranderd dat mannenwaarden nu voor een vrouw ook als nastrevenswaardig en bereikbaar worden gezien.) Waar mannen ooit afstand moeten doen van macht, moeten vrouwen die juist winnen – door wakker te worden. Ontwaken is een beter woord dan Bekering, want dat laatste legt weer de autoriteit buiten je.
Als vrouwen niet terecht kunnen bij de Grote Boeken, moeten ze het zoeken in fictie. Christ behandelt hier het werk van Kate Chopin, Margaret Atwoord, Doris Lessing, Adrienne Rich en Ntozake Shange.
Ik zei het al eerder: vrouwen, schrijven met donder!

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie, schrijven met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *