dierbaar

uelandIf You Want to Write (1938) is een van mijn dierbaarste schrijfboeken. Het geeft je als 'amateurschrijver' (dat wil zeggen: iemand die niets liever doet dan schrijven, of het nu gepubliceerd wordt of niet) het gevoel: zie je wel! Het is juist goed wat ik doe. Het is geen tijdsverspilling, het is niet egoïstisch.
Ueland giet je vol met redenen waarom je wél moet schrijven. Waarom je het huishouden moet laten versloffen, waarom je moet luisteren naar de tijgers van je toorn (Blake), waarom je een uitgebreid dagboek moet bijhouden.
Het is The Right to Write maar dan zestig jaar eerder.
En ik heb hem al vaak geciteerd, maar de laatste alinea zou boven ieder schrijversbureau moeten hangen:

"Waarom schrijven? Omdat er niets is wat mensen zo ruimhartig, zo vrolijk, levendig, heldhaftig en meedogend maakt, en zo wars van vechten en het verzamelen van spullen en geld. Omdat de beste manier om de waarheid te leren kennen is er uitdrukking aan proberen te geven. En wat anders is het doel van ons bestaan dan het ontdekken van waarheid en schoonheid, en die te delen met anderen?"

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie, schrijven met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.