ontploft circus

kuyper 2016-07-22 10.38Sjoerd Kuyper is mijn absolute held qua jeugdliteratuur. Wie in een schoolleesboekje schrijft "het was er zo donker als binnenin een dropje" heeft iets heel goed begrepen. Zijn Robin-boeken zijn de allermooiste voorleesboeken.
Hoofden uit de Mist heeft als ondertitel "over de moderne jeugdliteratuur" wat een overzicht doet verwachten. Maar het gaat over het goed schrijven voor kinderen, hoe je dat doet en waarom. Het bevat ook briefwisselingen, en daar staan zulke behartenswaardige dingen in dat ik ze wel allemaal wil overschrijven, vooral zijn goede raad aan een meisje dat schrijfster wil worden:
"Als jij later schrijfster wilt worden, bedenk dan dat je niet iets bijzonders moet zijn, maar iets bijzonders moet maken. Veel schrijvers vergissen zich daar enorm in, draaien het juist om en lopen als een ontploft circus over straat. Niet doen! Misschien kun je beter dierenarts worden en dan 's avonds mooie boeken schrijven over dieren."
En een paar bladzijden verderop: "Als je verhalen gaat schrijven moet je dan doen omdat je graag verhalen wilt schrijven, niet om beroemd te worden. Als je schrijft om beroemd te worden ga je niet schrijven wat je leuk vindt, en mooi en goed, maar dan ga je verhalen maken waarvan je alleen maar hoopt of denkt dat anderen ze leuk en mooi en goed vinden."
En dan te bedenken dat ik dit voor een paar euries op de kop tikte bij De Slegte. Het moest verboden worden.

toevoeging dd 030617: het dropje is van Erik van Os!

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie, schrijven met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *