schandalig

soul 2016-05-03 10.27Dit boek gaat over dezelfde kwestie als dat waar ik gister over schreef, maar heeft een totaal andere benadering. Het is zo'n boek dat iedereen met een mening over psychische aandoeningen en psychofarmaca zou moeten lezen.
Ik heb gister naar adem happend naar Radar gekeken. Het ging over antidepressiva, en hoe Vreselijk Gevaarlijk die zijn wegens de Doodenge Bijwerkingen. Om te beginnen werd er al geen onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten antidepressiva (sommige hebben die bijwerkingen helemaal niet). Maar er werd ook heel lichtvoetig verteld dat bij de helft van de mensen de depressie in acht weken vanzelf overgaat.
Zo jammer dat Wim Brands dat niet wist.
Zolang elke gek zonder enig verstand van zaken zulke dingen mag beweren (om aan het eind van het programma nog wel even te zeggen dat het zomaar stoppen met de medicatie nog veel gevaarlijker is), blijven dit soort boeken van belang.
Zie psychische ziekten niet als een blipje in het biologisch systeem, maar als een aandoening van de ziel. Zorg voor de ziel. Vraag niet: moet ik aan de prozac? maar vraag: waarom voel ik me zo? En realiseer je dat voor veel mensen antidepressiva levensreddend zijn.
Radar is alleen maar bezig met kijkers trekken door sensationele berichtgeving, daarbij totaal voorbijgaand aan het feit dat ze levensbedreigend zijn voor juist die mensen.
Ik vond het schandalig.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie met de tags , , , . Bookmark de permalink.

4 Reacties op schandalig

 1. Nellian schreef:

  Je hebt helemaal gelijk.

 2. Ferrara schreef:

  Persoonlijk denk ik dat de diagnose depressie, ook die zijn er in soorten, vaak te makkelijk en te ondeskundig wordt gesteld.
  Het is zeker geen blipje in het biologisch systeem. Schroom niet hulp te zoeken bij de vraag 'Waarom voel ik me zo?'
  In acht weken over ... dan is er toch iets anders aan de hand, lijkt me.
  Radar kiest wel meer voor rellerig, oppervlakkig en eenzijdig voorlichten, geen idee wel belang daarmee gediend is. Kijkcijfers waarschijnlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.