goede voornemens

ovidiusSchreef ik al niet eens over de Metamorfosen van Ovidius, en hoe blij verrast ik was dat ze in mijn kast bleken te staan? Het is dé bron voor de klassieke mythen, en ook voor andere auteurs (zoals Jung, en mijn geliefde Thomas Moore) .
Moore schrijft in Care of the Soul over de mythe van Daphne die in een boom verandert om aan een man te ontkomen.
Toen ik Ovidius ontdekte nam ik me voor om elke dag een verhaal te lezen, en zo staat het alweer sinds maart vorig jaar op mijn currently reading lijst.
Waarom werken zulke voornemens toch niet? Met Proust ben ik ook helemaal de mist in gegaan, daar schaam ik me dan weer voor.
Deels heeft het ermee te maken dat ik nog steeds moeilijk zomaar midden op de dag ga zitten lezen. Overdag werkt men, of dat nu werkwerk of huishoudelijk werk is. Overdag zit men niet. Nog altijd dat gevoel dat je je plek op aarde verdienen moet. Ongetwijfeld staat ook daarover iets in de Metamorfosen. Toch maar terugleggen op het nachtkastje, dan.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie met de tags , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op goede voornemens

  1. Joke schreef:

    Oh dat ken ik, dat je van jezelf niet overdag mag lezen. Mij lukt het ook bijna nooit, behalve als ik ziek ben, dan mag het omdat ik dan niets anders kan doen......hardnekkig he, van die dingen die je door je opvoeding ingeprogrammeerd hebt gekregen. Met TV kijken heb ik overigens hetzelfde, ik heb wel eens iets wat ik in Uitzending Gemist wil kijken, maar NIET overdag!
    De Metamorfosen.....die hebben bij mij ook al eens naast het bed gelegen. Net als De Brieven van Van Gogh, de Essays van Montaigne......ik haal het eind van zo'n verhaal/brief/essay nooit, dan zijn de luiken al dichtgevallen.....;-)

  2. Gut Hella en Joke, daar ben ik nou heel erg verbaasd over. Het is nog nooit in mij opgekomen om mezelf voor zoiets regels te stellen. Ik lees domweg wanneer ik daar zin in heb, en op vrijdag, zaterdag en zondag (en in de vakanties) is dat vooral overdag.
    Die Metamorfosen staan bij mij al heel lang ongelezen in de kast. Ik vrees dat dat een pensioenproject wordt. Hebben wij daar trouwens niet ooit bij Latijn een verhaal uit gelezen? Piramus en Thisbe?? Of ben ik nou in de war?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *