weer een collageboek

hermitage 2015-12-20 10.37Nog een tentoonstellingscatalogus van Boymans, uit 1985 ditkeer. Verplichte kost destijds natuurlijk. Maar om nu te zeggen dat mijn hart opspringt van de Hollandse en Vlaamse meesters? Het interessantste vond ik om te leren over de geheime betekenissen, de iconografie van de schilderijen. Ik kan ook zien dat ze knap geschilderd zijn. Maar dat ik er warm of koud van word, zoals ik dat word van Vlaamse Primitieven, van Sezession, van PreRafaelieten, van collagekunst … noem het allemaal maar op, het geldt niet voor die zeventiende-eeuwse bruinen en groenen, hoe mooi het glaswerk ook is uitgewerkt, of het licht van het donker gescheiden.
In een volgend leven moet ik maar eens alle kunst waar ik dol op ben op een rijtje zetten, en dan naar gemeenschapppelijke kenmerken zoeken. Voor nu volstaat dat ik er weer een collageboek bij heb.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie, kunst met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *