ouwevrouwenbotjes

zonkamerIk heb getwijfeld of ik wel over ziek zijn moet schrijven op mijn blog. Het is tenslotte ook mijn werkstek en mensen moeten niet denken dat ik te zwak ziek en misselijk ben om te werken. Laat mij u verzekeren: zolang mijn hersen, ogen en vingers het doen, kan ik werken, ook lekker lui in de kussens.
Het heet spierreuma of PMR, en het gaat wel even duren.
Maar waarom daar dan over bloggen?
Omdat ik in korte tijd in deze medische mallemolen verbijsterende dingen ben tegengekomen.
De ziekte wordt behandeld met prednison (dat is, naast bepaalde markers in het bloed, ook een diagnosemiddel: als de prednison direct aanslaat, is dat een teken dat het deze ziekte betreft, en niet bijvoorbeeld fibromyalgie). Dat is een levensgevaarlijk paardemiddel, je ouwevrouwenbotjes verkruimelen er terstond van, dus krijg je er een batterij pillen tegen osteoporose bij.
Kalktabletten met vitamine D. Klinkt onschuldig. Tot je de bijsluiter leest, en ziet dat er aspartaam aan toegevoegd is. Waarom??? Je gaat een geneesmiddel toch niet volproppen met giftige stoffen?
Veel erger is het andere middel: alendroninezuur. Je moet het rechtopstaand innemen en dan een half uur blijven staan, anders krijg je gaatjes in je slokdarm. Als je gaat googelen (en in deze zie ik mij niet als neuroot maar als Mondige Patient) vind je dat in Amerika diverse lawsuits lopen tegen dit medicijn (merknaam fosamax), omdat mensen er spontane dijbeenbotbreuken van krijgen.
Zelf had ik vrij veel last van mijn kaken, maakte me een beetje ongerust, en belde naar de internist. Die belde al heel snel zeer verontrust terug. Want van die pillen kon je ook kaakkopnecrose krijgen. Dat je hele kaak afsterft. Joepie! Gelukkig kon ik haar opbiechten dat ik had besloten het middel niet te slikken. En die zere kaken hoorden er gewoon bij.
Had ik nu die enge pillen wél genomen, dat had ik er ook een maagbeschermer bij moeten slikken. Wat las ik in de bijsluiter van de omeprazol? Kan botontkalking veroorzaken!
Wat?
Pillen tegen botontkalking slikken en dan de bijwerkingen bestrijden met pillen die botontkalking veroorzaken?
Ik lachte altijd een beetje schamper om mensen die tekeergaan tegen Big Pharma. Maar nu begin ik toch te beseffen dat je de regie in eigen hand moet houden, en niet klakkeloos alles moet slikken.
Voor mijn ouwevrouwenbotjes ga ik voorlopig maar gewoon lekker in de zon zitten.

Dit bericht is geplaatst in autobio met de tags , . Bookmark de permalink.

6 Reacties op ouwevrouwenbotjes

 1. Adriaan Hendriks schreef:

  Natuurlijk moet je hierover bloggen. Het is gewoon een heel spannend verhaal met een totaal onverwachte ontknoping. Maar voor de broze botten adviseren wij https://www.derooderoos.com/catalog/product_info.php?products_id=1502

 2. Sagita schreef:

  Heldinne ik lust wel pap van dit soort verhalen. Ik word regelmatig lastig gevallen met hoge bloeddrukpillen waarvan de artsen vinden dat ik die toch moet slikken. Echt een ramp. Doodziek word ik van de bijwerkingen. Dus heb het heft in eigen handen genomen. Alleen een vochtafdrijver uit de Vogelcollectie. Plus een kaliumrijk dieet. Werkt prima. Goede tip Adriaan!

 3. Sagita schreef:

  By the way! Ik lees momenteel Virginia Woolf door Alexandra Harris en zij heeft het ook over het boek wat jij nu leest.

  • Hella schreef:

   interessant leven hè?
   En ja, je moet als patiënt echt zelf de regie nemen. Maar wat als je dat niet kan?
   Toen ik bij de apotheek die kalktabletten teruggaf, zei ze "k geef u groot gelijk".

 4. Ferrara schreef:

  Krom toch, ze geven ze wel mee, waarschijnlijk zonder enige waarschuwing, terwijl de apothekers zeggen dat ze zo op je letten. De voorgeschreven combinatie had toch alle toeters en bellen moeten laten rinkelen. Hou maar goed de regie in eigen hand en schrijf er maar over wie weet help je er andere gebruikers mee. Ik hoop op flink wat zon dat is voor ons
  'oude wijven' het beste medicijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *