Griet op de Beeck – kom hier dat ik u kus

opdebeeckIk had niet eerder iets van Op de Beeck gelezen, maar toen ik haar kortgeleden op tv zag – bij Kunststof tv – dacht ik meteen: wat een leuk mens. Daar wil ik wel iets van lezen.
En wat werd ik beloond!
Wat schrijft zij verrukkelijk. Het is deels het "sappige Vlaams" dat haar toon bepaalt (en ik denk aan al die Belgische schrijvers die ik voor mijn lijst las, Claus, Gijsen, Ruyslinck, Vandeloo, was het toen verboden om een regiokleur aan je taal te geven?), maar het is vooral haar inlevingsvermogen. Het boek is in drie delen verdeeld, de ik-figuur is achtereenvolgens tien, drieëntwintig en vijfendertig. Vooral het eerste deel is razend knap, het is zo'n aandoenlijk wijs, haar-best-doend kind, die Mona, en wat geeft zij een accuraat beeld van het gezin waarin zij opgroeit. Zonder alles te begrijpen, natuurlijk. Dat komt pas later.
Het is geen dramatisch disfunctioneel gezin, het is een gezin van mensen die allemaal naar beste vermogen handelen, zich neerleggend bij het lot. Door te beginnen vanuit het perspectief van het kind, dat zich wel móet neerleggen bij het lot, zien we hoe dat werkt. Zien we hoe de volwassenen zich in feite als kinderen gedragen. En natuurlijk neemt de oudere Mona dat mee in haar leven. Wat je als kind meekrijgt, wordt de norm, en er moet heel wat gebeuren om je daarvan los te maken.
Het boek is één groot voorbeeld van show don't tell, het heeft nergens de tobberige prekerigheid die Nederlandse boeken over een dergelijk onderwerp vaak zo kenmerkt, het is een feest om te lezen, de personages zijn met mededogen uitgewerkt, nergens met de spottende superioriteit die je zo vaak in boeken tegenkomt. (Ik las bijvoorbeeld pas The Idea of Perfection van Kate Grenville, over twee een beetje mislukte mensen die mekaar toch krijgen aan het eind. Daar voelde ik constant dat de schrijfster ze op het randje van belachelijk maken beschreef.)
Met de leesclub gaan we Vele Hemels Boven de Zevende lezen. Ik heb er nu al zin in.

Dit bericht is geplaatst in recensies met de tags , . Bookmark de permalink.

7 Reacties op Griet op de Beeck – kom hier dat ik u kus

 1. Sagita schreef:

  Enthousiast stuk. Je maakt me nieuwsgierig!

 2. Liesbeth schreef:

  Zag de bespreking van dit boek in DWDD, daar waren ze ook zo enthousiast maar dat is voor mij sims juist een negatieve aanbeveling. Nu echt benieuwd!

  Hella, zie dat ik nog met mijn oude blog in jouw blogrol sta. Zou je alsjebleift mijn nieuwe url in willen voeren? Staat nu net of ik ben gestopt.
  Vast dank!

 3. Joke schreef:

  Ik had hetzelfde als Liesbeth: een wervelende bespreking in DWDD: dan zal het wel tegenvallen. Dus ik ben blij dat jij 'm gelezen en goed bevonden hebt. Beide boeken heb ik doorgegeven aan de Kerstman.

 4. Ali Molenaar schreef:

  Ik had het boek geleend uit de bibliotheek, ik was benieuwd omdat ze het Boekenweekgeschenk 2018 gaat schrijven. Vanmiddag aan begonnen, vannacht uitgelezen, wat een prachtig boek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *