voor de eeuwigheid

Dichters van Geluk! Bataille, FM Droog & Oomen
Dinsdag 6 mei 2014, 12:30 - 14:00
Portretfotograaf Joost Bataille fotografeerde vijftig Nederlandse en Vlaamse stadsdichters. Hij vroeg hen in gedicht verslag van de ontmoeting te doen. Dit resulteerde in het prachtige foto- en dichtboek Ik voel me verf.
De dichters Bart FM Droog en Joost Oomen, beiden opgenomen in het boek (net als gastheer Rense Sinkgraven), zullen een gastoptreden verzorgen.

Keper-ontwerp-Verf-06Het was zoals altijd een inspirerende bijeenkomst. Prachtige foto's van dichters, met daarbij een gedicht waarin zij proberen uit te drukken wat gefotografeerd worden met hen doet.
Het was zoals altijd ook een rommelige, ongedwongen bijeenkomst, het publiek doet mee, dichters zeggen opeens iets onverwachts … Laat dat maar aan Joost Oomen over, de Groningse stadsdichter. "Ik word toch zo moe van die eeuwigheid de hele tijd," verzuchtte hij. Hij wilde wel gedichten maken zoals die oude ska-plaatjes, die na 100x draaien gewoon op waren. Maar oh, wat schoten Sinkgraven en Droog meteen in geschokte verdediging! Niet dichten voor de eeuwigheid? Maar dat was toch juist de essentie? Dat mensen over honderd jaar nog konden lezen hoe het nu was? Dat zo'n stadsdichter de geschiedenis vastlegt? Hoe kon je in vredesnaam anders over dichten denken? Al moest je wel bedenken dat er ook zoiets was als wegwerppoëzie, merkte Droog op. Waarin besloten: zo minderwaardig dat het meteen de prullenbak in kan.
Pas thuis bedacht ik: zoals die mandala's van Tibetaanse monniken. Uren bezig met het maken van iets volmaakts – het bestaat – en zo blaas je het weg. Omdat niets immers eeuwig is, en het ook niet de eeuwigheid is die het zijn waarde verleent.
Het is wat het op een moment met een mens doet. Dat is ook wat Oomen zei: ik wil ter plekke iets in iemand teweeg brengen met mijn gedicht. Dat is de waarde, daar schrijf ik het voor.
Wat een verfrissende gedachte. In mij heeft hij alvast iets teweeggebracht.

Dit bericht is geplaatst in gedichten, literatuur, schrijven. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *