ramses

Iedereen vindt de nieuwe serie Ramses geweldig. Tweeps buitelen in superlatieven over elkaar heen, en ik ben de azijnpisser. Geen kop die snapt wat ik erop aan te merken heb, want oh! Hij lijkt zo goed! En de beelden zijn zo mooi! En oh, Ramses!
Voor alle duidelijkheid: ik dweep net zo met Ramses Shaffy als wie ook.
Maar deze serie heeft met de echte Ramses niets te maken. Of ja, ze proberen zo goed mogelijk de wikipedia-feitjes van zijn leven af te werken. Waarom, in godsnaam. Zijn leven is al afgewerkt. Klaar. Uit.
Wie zich werkelijk als een kunstenaar in zo'n leven wil verdiepen, wie zo'n man als Ramses wil eren, schrijft er een roman over. Verzint er zelf een script over. Zoekt naar zingeving en duiding, naar rode draad en groot verhaal. Dit is laagbijdegronds en zinloos. En dat de godganse natie ermee dweept is al even erg. Ik vraag nog maar eens aandacht voor Echt Gebeurd is geen Excuus, en voor het artikel van René Appel over de fantasieknop die uit staat. En verder wens ik iedereen veel kritiekloosheid. Dan heb je meer lol.

Dit bericht is geplaatst in schrijven, tijdgeest met de tags . Bookmark de permalink.

4 Reacties op ramses

 1. Hella schreef:

  lees hierbij ook wat ik schreef over Sonny Boy
  http://heldenreis.nl/2010/10/literaire-non-fictie.html

 2. Ferrara schreef:

  Ho even, ik niet hoor ik dweep niet met Ramses, nooit gedaan zelfs.
  Van de ophef alleen al krijg ik pukkeltjes.

  Met kritiekloosheid meer lol...rotzooi zul je bedoelen.
  Neem nou de tv-kantine meesterlijk schminkwerk (prachtige Ramses) , maar verder een lege huls. Zal er niet meer naar kijken. Utopia ben ik niet eens aan begonnen.
  Hilversum zelf lijdt aan kritiekloosheid.

 3. Dat is toevallig! Ik wou net aangeven dat ik bij je stukje meteen moest denken aan het boek dat ik net heb besproken en daar staat de link al. Ik kan het alleen maar roerend met je eens zijn: Arthur Japin heeft het wél begrepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *