in welk boek speelde een kunstwerk een rol?

vraag 2 van de nieuwe serie 50books: "Heb jij wel eens boeken gelezen waarin een kunstwerk een (grote) rol speelde of heeft een boek je ooit laten denken aan een schilderij? Welk schilderij was dat en hoe had dat met het boek te maken?"

statue emily carr

Sterker nog: ik heb een boek geschréven waarin een schilderij een grote rol speelde. Alleen was dat schilderij door een van de personages geschilderd, het was geen bekend museumstuk.
Ik heb wel romans gelezen waarin het leven van een beroemd schilder werd verbeeld: pas nog een roman over Klimt, en vroeger natuurlijk The Moon and Sixpence van Somerset Maugham, over Gauguin.
Maar een boek over een specifiek kunstwerk? De hersentjes kraken, en wat er uiteindelijk oppopt is dit: in The Brutal Telling van Louise Penny concentreert het detective-raadsel zich geleidelijk rond het standbeeld van de schilderes Emily Carr. Gamache vertrekt uiteindelijk naar de plek waar veel van haar werk geschilderd is: de Queen Charlotte Islands. Louise Penny schildert op haar beurt de omgeving daar alsof het schilderijen van Emily Carr zijn. Indrukwekkend.
Bij een autobioles heb ik eens als opdracht gegeven: als je leven een schilderij was, hoe zou het er dan uitzien? De beschreven denkbeeldige schilderijen gaven een prachtig inzicht in het leven en de persoonlijkheid van de deelnemers, vaak tot hun eigen verrassing.
Schrijven over schilderijen is vruchtbaar, ook voor de lezer.

afbeelding

Dit bericht is geplaatst in kunst, lezen, schrijven met de tags . Bookmark de permalink.

3 Reacties op in welk boek speelde een kunstwerk een rol?

  1. Adriaan Hendriks schreef:

    Een mooi boek over een schilderij vond ik Want dit is mijn lichaam van Renate Dorrestein. Aan het eind van het boek vermeldt ze dat http://www.artchive.com/artchive/w/wyeth/christinas_world.jpg er model voor had gestaan. Toen ik de afbeelding van dat schilderij op het internet opzocht en vond besefte ik voor het eerst de ongekende mogelijkheden van internet. Ik heb het schilderij nog een tijd lang als achtergrond van mijn bureaublad gebruikt.

  2. Hella schreef:

    Wow! Dat schilderij heb ik in New York gezien in het MoMa, was er erg van onder de indruk en heb er een foto van gemaakt. Boek ken ik niet, dank voor de tip!

  3. Adriaan Hendriks schreef:

    Het was een boekenweekgeschenk, dus voor € 0,50 verkrijgbaar in de dichtstbijzijnde kringloopwinkel 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *