roeping of missie

roepingIk hoor op de radio iemand vragen wat voor roeping een museumdirecteur heeft. En ik denk aan mijn oude website die begon met een Mission Statement. En ik sta opeens stil bij het verschil tussen die twee. Een roeping komt uit de verte, van buitenaf. Een roman is een roeping, als schrijver probeer je alsmaar dichter bij die stem te komen, en de oproep zo goed mogelijk te vervullen.
Een missie is meer van de WIL. De wil waarvan ik kortgeleden las dat hij een verkeerde manier is om de kunsten te beoefenen. Wil komt voort uit onvrede met het bestaande, uit ontworsteling. Er is geen verlokkend eindvisioen, er is alleen maar dat modderige heden, waarin ik nog geen schrijver ben of schilder, of wat ook. Ik moet me bewijzen en dat kun je alleen maar met kadaverdiscipline, en zeker niet met suikerklontjes. Als je té erg met een doel in je hoofd aan het schrijven bent, zeg je eigenlijk 'waar ik nu ben, daar deugt niks van. Ik moet hier zo snel mogelijk vandaan.' Dan schrijf je vanuit haat in plaats van vanuit acceptatie.
Terwijl je juist een roeping moet hebben, een verlangen dat je vooruit projecteert, zodat het zich naar je toetrekt. Je moet én laten komen wat komt, vertrouwen hebben in het proces, durven vertrouwen op wat je intuïtie je ingeeft, én je moet iets hebben om naar te verlangen, iets dat je voortdrijft, zodat er geen sprake is van discipline maar van heilig vuur, dat je voor dag en dauw doet opstaan om verder, verder te gaan.
Dat is je roeping.

Dit bericht is geplaatst in kunst, schrijven. Bookmark de permalink.

2 Reacties op roeping of missie

  1. Nora van Dam schreef:

    Poeh! Moet ik even over nadenken hoor. Uit sommigen die WILDEN zijn toch hele mooie kunstproducten gekomen... En van mensen met een ROEPING krijg ik soms de kriebels. Natuurlijk probeer ik me zelf ook meteen in het veld te plaatsen, ergens tussen roeping en missie in. Ja, ik kan dan niet miskennen dat ik nog erg zoekend ben in mijn schrijverschap, vaak gefrustreerd over zo weinig lezers en respons, maar ook begeesterd van wat ik voor me zie en waar ik graag over schrijf. Maar als t echt n roeping was, zou dan nu verder zijn? Ik weet het niet. De dagelijksheid is een killer in creativiteit... Regelmatig moet ik een plekje in mijn eigen rust bevechten. Tja, dan hel ik dus meer naar de missie??? Nee, ja, ik weet het niet.

  2. Hella schreef:

    Heb 't misschien niet goed uitgelegd: niet 'schrijven' is de roeping, maar het boek is de roeping. Dat kan daarnaast best een boek met een missie zijn, dat weer een roeping kan zijn voor anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *