kwoot unkwoot

leonardoIs het mijn bibliothecaresseninborst? Of mijn superieure algemene ontwikkeling (=bibliothecaressenborstklopperij)? Heel vaak als ik een artistiek of spiritueel citaat voorbij zie komen denk ik: no way dat Einstein dat gezegd heeft. Of Leonardo da Vinci. Het is iets wat niet past in die tijd, niet past bij de persoon of bij het soort werk dat hij schreef. Zonet nog:
Simplicity is the ultimate sophistication. LEONARDO DA VINCI. Ik denk aan de notitieboeken vol wriggelige tekeningetjes, stikvol met de meest uiteenlopende, bizarre én werkbare ideeën, en ik denk: no way heeft LdV dat gezegd. En ik sla aan 't googelen en vind al snel dit:

Disputed[edit]
Simplicity is the ultimate sophistication. No published occurrence of such an attribution has yet been located prior to one in Wisdom Through the Ages : Book Two (2003) by Helen Granat, p. 225; this was used as an early slogan at Apple Computer in 1984, but the earliest occurence yet located is in The Recognitions (1955) by William Gaddis, p. 457: "Stop being so God Damn humble … You know God damn well that … that humility is defiance … simplicity today is sophisticated … simplicity is the ultimate sophistication today."

Of deze: Waar je talenten de behoeften van de wereld kruisen, daar ligt je roeping. ARISTOTELES. Dan denk je toch meteen joh! Die man was toch helemaal niet bezig met behoeften van mensen, met de toestand in de wereld, met zoiets vaags als roeping. Die was wetenschap aan het uitvinden, die was juist rationaliteit aan het uitproberen, no way dat die quote van hem is. En dat klopt ook. Vaak helpt googelen in het Engels en al snel vind ik "The place God calls you to is where your deep gladness and the world's deep hunger meet." Uit Wishful Thinking van Frederick Buechner.
Over dat beroemde Heldencitaat van Goethe heb ik het al uitgebreid gehad.
Mijn innerlijke bibliothecaresse lijdt, van al die klakverloren toewijzingen, aan Einstein, Gandhi, Buddha, Mandela. Even de tekst googelen, eventueel in het Engels, en je kunt checken of je toewijzing klopt. Ik zoek er nog eentje, wie weet dit? Ik heb al Plato's teksten op Gutenberg al doorgeploegd, maar niets kunnen vinden.

Dit bericht is geplaatst in schrijven, tijdgeest met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *