Waarom zou een roman zich onmiddellijk voor ons moeten ontsluiten?

woolf diaryAls ik het stuk van Petepel bij deze vraag zo doorlees, besef ik dat dat voor mij heel anders werkt dan voor hem. De boeken die ik eindeloos herlees, zijn juist de smullertjes, die ik als een zak drop nodig heb voor mij gekwelde zieltje.
De boeken waarvoor ik moeite deed om ze uit te lezen, lees ik meestal maar 1 keer. De prestatie dat ik de eindstreep heb gehaald is voor mij genoeg. Zo trof ik gister iemand die Ulysses heeft gelezen, dat lijkt me ook wel wat, om dat te kunnen zeggen.
Maar er is een tussencategorie. De boeken die zich pas na lezing ontsluiten, doordat je erover nadenkt, er vervolgens over schrijft, er met andere lezers over van gedachten wisselt, recensies over leest. Ik noem ze inmiddels de nadreuners. Boeken die pas later helemaal binnenkomen. Sense of an Ending, was er zoeentje, en The Dig. Bij zulke boeken vind ik het een genot om ze nog een keer te lezen. Om te checken waar mijn gevoelens op gebaseerd zijn, of het klopt wat ik dacht.
Ik moet daarbij altijd denken aan wat Virginia Woolf schrijft in haar dagboek. Hoe achter een roman een hele glinstergrot vol schatten schuilgaat, waaruit de schrijver heeft geput, en die doorglanst in het verhaal.
En dan zoek ik het citaat op, en het staat er anders:

I should say a good deal about 'The Hours,' & my discovery; how I dig out beautiful caves behind my characters; I think that gives exactly what I want; humanity, humour, depth. The idea is that the caves shall connect, & each comes to daylight at the present moment. (p 59)

De schrijver graaft die grot uit achter de personages – de grotten worden niet beschreven want het verhaal speelt in het zichtbare heden.
Maar in beide gevallen geldt: hoe meer je door het verhaal heen die grotten kunt onderzoeken, hoe herlezenswaardiger het boek.

dit in antwoord op 50books vraag 45

Dit bericht is geplaatst in lezen met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *