zwagerman

zwagerman kunstHet is natuurlijk een loffelijk streven, om iedere dinsdag anderhalve pagina van de krant te wijden aan kunst. Om deze kunstbeschouwing te laten plegen door een niet-kunsthistoricus – "met con gusto" nog wel – is een veel slechter idee. In het artikel "de vrouwenhand in de beeldende kunst" van Joost Zwagerman staat een zo flagrante miskleun, dat twijfel aan de juistheid van zijn overige beweringen op zijn plaats lijkt.
Zwagerman beweert in zijn stuk, dat de Nabis-schilders "de weg plaveiden" voor het impressionisme. Het eerste – naamgevende – schilderij van het impressionisme dateert uit 1872 (Monet - Impression: Soleil Levant). De Nabis zijn pas vanaf 1888 actief. Niet alleen is de chronologie onjuist, de hele bewering van Zwagerman klopt niet. De Nabis benadrukten dat een schilderij in de eerste plaats "een plat oppervlak is met kleuren in een bepaalde ordening."
Terwijl de Impressionisten juist de hele ervaring van een landschap – niet alleen het beeld, maar ook het verschietende licht, de beweging, het geruis – in hun schilderij tot leven wilden wekken.
Kunstbeschouwing: doen. Maar dan wel door iemand met verstand van zaken.

het artikel staat ook hier

Dit bericht is geplaatst in kunst met de tags . Bookmark de permalink.

3 Reacties op zwagerman

 1. Liesbeth schreef:

  Zo, die staat en daar kan hij het mee doen. Zou hier een ingezonden brief van maken, misschien helpt dat. Eerst in DWDD, nu de VK - dit moet een halt toe worden geroepen!

 2. Ferrara schreef:

  Kan me voorstellen dat je dit als kunsthistorica niet lekker zit.
  Hoe bevlogen Zwagerman ook is, zijn uitleg kwam in de DWDD niet zo over.

 3. Angela schreef:

  Tussen gelijk hebben en gelijk krijgen ligt een wereld van verschil.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.