mythes over schrijven (10)

Amphora_birth_Athena_Louvre_F32Jullie weten wel dat ik beter weet, en onder mijn bezielende leiding jullie ook. Maar het gros der mensheid lijkt nog steeds te denken dat schrijven anderser is dan alle andere takken van kunst of hobby.
Schrijven, weten mensen zonder het te proberen, is niets voor hen. Want schrijven is een aangeboren gave. Iemand wordt op een goede dag wakker met een heilige inspiratie en baart het boek zoals Zeus Athena baarde, in volle wapenrusting, uit zijn voorhoofd.
En mocht het al zo zijn dat je schrijven kunt leren, zoals blokfluitspelen of natekenen, dan is het product van dat onderwijs niet "echt." Ze weten het zeker. Shakespeare is echt, Goethe is echt, Sartre is echt, de AKO- of Libriswinnaar is echt, maar een doorsnee cursistje dat iets op papier krabbelt, dat is niet het échte schrijven.
Trouwens, blokfluit spelen is eigenlijk ook niet echt. Toen ik een jaar of 10 les had gehad vroeg de een na de ander: en wanneer ga je nu dwarsfluit spelen? Want iets wat kindertjes op school leren, om een beetje noten te leren lezen, dat is van hetzelfde kaliber als de opstelletjes: wat ik in mijn vakantie heb gedaan.
Het thema van de Week van het Schrijven is: het Dogma Voorbij. Dat gaat over de schrijfonderwijsdogma's. Show don't tell, story is conflict, van die dingen.
Maar het grote schrijfdogma dat nu eens tot iedereen moet doordringen is: schrijven is echt. Als de schrijver maar echt is. En ook: iedereen die dat wil, kan schrijven. En ook: schrijven is wél te leren. Maar vooral: schrijven is echt, zodra je écht schrijft. Honderd procent eerlijk, zonder op wie dan ook indruk te willen maken, terug tot de kern.

Dit bericht is geplaatst in schrijven. Bookmark de permalink.

2 Reacties op mythes over schrijven (10)

 1. Angela schreef:

  Hoi Hella,
  Ik weet precies hoe dat voelt. Ooit vanaf mijn 6de op blokfluitles gezeten. Bij mijn vriendinnetje thuis hadden ze een piano, dat wilde ik liever, maar ja, dat zat er niet in. Toch met veel plezier naar les gegaan want ik leerde noten lezen en leuke stukjes spelen, vond ik zelf. Tot de dag dat mijn vader het nodig achtte mijn gefluit op een aftands bandrecordertje op te nemen en af te draaien toen er visite was.
  "Mijn dochter kan dan wel noten lezen, maar ze kan er geen muziek van maken".
  Zoiets blijft resoneren. Ik ken het abc en de regeltjes dus ik kan lezen. Maar betekent dat dan ook dat ik kan schrijven?
  Het is maar goed dat er schrijfcoaches zijn!

 2. Hella schreef:

  jeetje! Die hoort in de Monster Hall of Fame! (komt uit The Artist's Way: iedereen die geprobeerd heeft je creativiteit te ondermijnen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *