elke zondag (sv)

helmantel martinikerk4Nee, ik zou niet elke zondag naar Helmantel willen. Eén keer in het leven is al genoeg. Je kijkt, je ziet dat het goed is, en dan.
Het is natuurlijk ontzaglijk knap dat iemand zo niet-van-echt-te-onderscheiden glazen, pannen en kerkinterieurs kan schilderen. Maar dan? Ik moest even aan Jopie Huisman denken, nog zo'n hyper-realist. Die schildert kapotte schoenen, theedoeken, overleden poppen. Ook niet van echt te onderscheiden. Maar hun verschijning in een lijst heeft tenminste nog iets vervreemdends. Het effect van dat gedicht met de zin "ik ben Brahman, maar we zitten zonder meid." Een sacraal maken van het doodgewone.
Helmantel maakt het sacrale sacraal. Maar dat was het al, van zichzelf. Wat heeft het voor zin om een schilderij te maken van een stukje gotisch beeldhouwwerk? Gotische beeldhouwkunst geeft als geen andere het sacrale weer, de diep-ingevoelde eerbied voor heilige verhalen. Het kan mij tot tranen toe roeren.
Als toerist neem ik er foto's van, of koop ik een ansichtkaart. Niet om die foto een kunstwerk te laten zijn, nee, uitsluitend om later de herinnering van een duidelijke illustratie te voorzien.
De schilderijen van Helmantel zijn wat ze zijn. Er klinkt niets in door, er klinkt niets in mee. Het zijn kunstwerken met de handen op de rug.

PS1: hier zie je zo'n Gethsemane groep (1) (2) (3)
PS2: pas bij het toevoegen van de tag zag ik dat ik dit al eerder heb gevoeld en verwoord

Dit bericht is geplaatst in autobio, schrijfveren met de tags . Bookmark de permalink.

3 Reacties op elke zondag (sv)

 1. Eric Corsius schreef:

  Geeft te denken. Het sacrale in het kwadraat dat zich opheft en niet meer verwijst? Mooie metafoor aan het eind.

 2. Angela schreef:

  Even over Jopie. Ooit was er bij Libelle een of andere actie. Je kon een reproductie in een lijst kopen van een popje en zo meehelpen om zijn museum te verwezenlijken. Had hij erop geschreven: Veel geluk, Jopie.
  Had ik net nodig.

 3. Liesbeth schreef:

  DE schilderijen van Jopie zijn eigenlijk net foto's. Heel knap en heel precies, maar gewoon een foto van een oude lap, ik voel er niets bij. Helmantel heb ik nooit life gezien en ik geloof dat ik dat nu ook niet meer hoef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *