Hoe houden jullie bij welke boeken je al gelezen hebt?

Niet.
Ik heb wat moeilijke trekjes, en het feit dat je je gelezen boeken kon bijhouden drong eigenlijk pas na de middelbare school tot me door. En toen al dacht ik: ja, maar dan is het niet compleet! Dan staan al die mooie bibliotheekboeken er niet op! Want mijn eigen boeken zou ik zo kunnen opnemen natuurlijk. Al zou de leeservaring al lang vergeten zijn – want dat lijkt me essentieel. Niet alleen schrijver en titel maar ook een korte bespreking en een waardering.
Ik kreeg op latere leeftijd nog eens een privé-domein dummy om mijn boeken in bij te houden, maar die bleef leeg. Het enige waar ik een lijst van ben begonnen op Librarything, zijn de schrijfboeken die ik heb.
Gelukkig heb ik het ijzeren boekengeheugen van een oude bibliothecaresse. Ik kan niet opsommen wat ik allemaal gelezen heb, maar als ik een boek zie, of als iemand een titel noemt, weet ik het wel. En als iemand me vraagt: wat is een goed boek over ... dan weet ik het ook.
Toen we buitenslans gingen wonen, moesten we voor de overzeese overtocht van onze spullen een inventarislijst maken. Alle boeken, alle titels. Dat heb ik voor alle verhuizingen weer moeten doen. Maar ze zijn er niet meer, en ze doen er ook niet meer toe. Boeken zijn als boterhammen, ze hebben allemaal bijgedragen aan mijn groei.

dit in antwoord op vraag 26 van 50books

librarything

Dit bericht is geplaatst in lezen met de tags , . Bookmark de permalink.

4 Reacties op Hoe houden jullie bij welke boeken je al gelezen hebt?

 1. Carel schreef:

  ook ik moet vertrouwen op mijn ijzersterke geheugen

 2. Ik ben zo'n idioot die al sinds 1980 alle gelezen boeken bij houdt, eerst jarenlang in een mooi schrift met vulpen (en sterretjeswaardering) en sinds het computertijdperk in een databasebestand. Erg leuk om op terug te kijken en ook wel een beetje noodzakelijk want ik heb de laatste jaren helemaal niet zo'n denderend geheugen.

 3. Ferrara schreef:

  Ik deed mezelf ooit eens een speciaal boekje cadeau waarin je kon bijhouden welke boeken je hebt gelezen en welke je hebt uitgeleend en aan wie. Ik schreef er vijf boeken in en toen zag ik er het nut niet meer van. Wat ik voor de, inmiddels opgeheven, leesclub las heb ik wel bijgehouden evenals de notities die ik maakte.
  Het overkomt me zelden dat ik een boek uit de bieb meeneem dat ik al eens heb gelezen.

  Fijne zin, boeken zijn als boterhammen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *