het groot vakantieboek

italiaanse reisOmdat ik geen vakantieplannen heb – heel wonderlijk voelt dat – heb ik ook niet dat gevoel dat bij vakantieboeken hoort. Dat idee van ongestraft (door wie in godsnaam) hele dagen te mogen lezen. Zo heb ik Dokter Zhivago in een paar dagen uitgelezen, liggend aan het meer van Genève. Een aanrader. Of de hele Rad van Fortuin-trilogie van Thea Beckman, in datzelfde Frankrijk waar het speelt.
Nu heb ik Pier en Oceaan in het vat, dat is wel typisch zo'n vakantieturf. Want dat vind ik wel een vereiste voor een vakantieboek. Het moet zo dik zijn dat je het in je normale avondlijke leesuurtjes 'nooit' uitkrijgt. Dat had ik bijvoorbeeld bij die kolossale Italiaanse Reis van Goethe. Tiepies erfstukje van paps. Ik heb er een tijdje geleden een paar bladzijden in gelezen en het fascineerde me enorm. Zo eind achttiende eeuw met koetsen en boten naar Italië reizen, logeren in herbergen zonder 'gemak' – doet u het maar ergens in de wei – en observeren hoe in elke streek de klederdrachten, eetgewoonten, accenten, muziek anders zijn. Goethe reist als een kind met alle zintuigen open. Natuur, grondsoorten, architectuur, cultuur, alles komt aan bod. Ik denk dat ik dat maar meeneem op mijn eigen – al dan niet denkbeeldige – reis door Italië.

dit in antwoord op vraag 24 van 50books: Welk boek mag volgens jou niet ontbreken op de #50books zomerleeslijst 2013?

Dit bericht is geplaatst in lezen met de tags . Bookmark de permalink.

9 Reacties op het groot vakantieboek

 1. Carel schreef:

  Pier en oceaan dus, ik zal eens googlen, zegt me zo niets

 2. Hella schreef:

  Oek de Jong!

 3. Linda Kwakernaat schreef:

  ook mij zegt Pier en oceaan, helemaal niets.
  Maar dat is nu juist het leuke, googelen en uitvogelen en misschien gaan lezen!

 4. Jacob Jan schreef:

  intrigerend. Die wil ik ooit ook nog eens lezen, je maakt me nieuwsgierig. En je bent al net zo slecht als Carel. Nóg een boek op mijn te lezen lijstje.

 5. Ik heb 'Pier en oceaan' dit voorjaar gelezen, echt een aanrader! Zo beeldend geschreven, je gaat zo meeleven met de personages, heel bijzonder. Echt een boek om aan een stuk door in te lezen.

  (Zie hier mijn leesverslag: http://www.ingeleest.nl/recensie/oek-de-jong-pier-en-oceaan/)

 6. Sagita Vogelaar schreef:

  Helemaal nieuwsgierig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *