creatief schrijven

schrijven_magazine_3_coverIk had me voorgenomen om me niet meer zo op te winden over dingen. Hele dagen boos zijn, geen mens die er beter van wordt.
Maar dan valt het nieuwe Schrijven Magazine door de bus en lees ik het volgende zinnetje van René Appel (het gaat erover of Thrillers al dan niet Literair genoemd mogen worden):
"Probeer ook niet 'literair' te schrijven. Ik lees wel eens misdaadromans waarvan ik denk: o, die heeft een cursus creatief schrijven gevolgd. Die moet mooie zinnen bakken."
Want natuurlijk weet iedereen dat dat is wat je leert, als je een schrijfcursus volgt: literaire zinnen bakken. Op zich is het al raar dat Appel deze uitspraak doet in het enige tijdschrift over schrijven dat we hebben in Nederland. Bij Schrijven Online hebben ze diverse cursussen, ik ken ze niet, vind ze wel vreselijk duur. Ik heb zelf 20 jaar geleden creatief schrijven bij de LOI gedaan, en die was wel erg gericht op het produceren van Literatuur. Voor minder deden ze het niet, het vakmanschap van een goeie thriller of streekroman kwam nauwelijks aan de orde. Maar literaire zinnen bakken? Zeker niet.
Wat mijn eigen cursussen aangaat: zodra iemand literaturelurig gaat doen, pakt juf het rode potlood.
Ik ga ervan uit dat literaturelurige zinnen wijzen op een te groot ego van de schrijver, niet op het volgen van een cursus creatief schrijven.

Ik zie trouwens dat het verhaal een 6 jaar oud interview met Appel herbakt.

Dit bericht is geplaatst in schrijven met de tags , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op creatief schrijven

  1. Waar ik mij elke keer weer over verbaas dat veel mensen denken dat 'literair' betekent 'mooie zinnen bakken'. Ik ben tot mijn verbijstering meerdere keren boekbloggers tegen gekomen die serieus denken dat een literair boek een boek met mooie zinnen is; dat 'literair' slechts een kwestie van stijl is, een sausje, in plaats van een kwestie van dingen als complexiteit, diepgang, gelaagdheid, onvoorspelbaarheid en originaliteit. Bij René Appel lijkt van datzelfde misverstand sprake te zijn.
    En inderdaad, literaturelurig is vooral een synoniem voor pretentieus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *