boevenboeken

Diamond-Skull-by-Damien-HirstIn hoeverre heb je moeite met boeken waarin iemand vertelt over zijn eerder gepleegde overtredingen?

Ik heb daar vreselijk moeite mee, en wel hierom en hierom en hierom en hierom en hierom…
Ik vind het walgelijk dat criminelen tegenwoordig zo spannend gevonden worden dat hun boeken een hoge plaats in de bestsellerslijst krijgen. Het boek is slecht geschreven, gaat over een slecht mens die niets goeds heeft bijgedragen aan de wereld en alleen maar meer profiteert van zijn wandaden, het is doodzonde van alle bomen die er voor zulke pulp geslacht moeten worden.
De Stapels en Moszkowiczen van deze wereld zetten hun narcisme op papier omdat het idee voortaan zonder aandacht te moeten leven voor hen een doodsteek is, en het publiek vreet 't omdat ze hen tijdens hun boevencarrière ook al zo interessant vonden. On-be-grij-pe-lijk.
Deze week bovenaan de lijst non-fictie: Onkruid van Moszkowicz. Naar verluidt een en al zwartmakerij en borstklopperij, want ach wat werd de arme narcist toch slecht begrepen.
Dan meneerke Smeets die nog even geld slaat uit andermans dopinggebruik. Ook hij is verslaafd, aan de doping van de aandacht. Met stip op 5!
Op 8 een verrukkelijk werkje over het wonderbaarlijke nachtleven van mevrouw Paay. Voor zover ik weet geen boevège maar toch ook niet dat je zegt een verrijking voor de mensheid. Idem dito: de opkomst, ondergang en wederopkomst van fenomeen René van der Gijp.
Ik begrijp niet dat zulke boeken gelezen worden. Ik vind het verschrikkelijk dat zulke boeken uitgegeven worden en meestal ook nog in diverse tv-programma's aangeprezen. Boulevard in boekvorm, en ethiek en esthetiek staan stilletjes te snikken bij de achterdeur.

dit in antwoord op 50books vraag 22

Dit bericht is geplaatst in lezen met de tags . Bookmark de permalink.

4 Reacties op boevenboeken

 1. Dat sluit mooi aan bij het bericht dat ik zonet op Vk.nl las: "Joran van der Sloot trouwt in augustus met zijn Peruaanse verloofde Leidy. 'Hij is erg veranderd. Joran is mijn leven. We houden elke dag meer van elkaar,' aldus de Peruaanse."
  The mind boggles.

 2. Adriaan Hendriks schreef:

  Iedereen verdient een duizendste kans.

 3. Martha schreef:

  Iemand die een slaatje slaat uit zijn wandaden of uit het onfortuin van een ander vind ik walgelijk. In Amerika is er geloof ik een wet die zegt dat misdadigers de opbrengsten van boeken en/of films moeten afstaan aan de staat: misdaad mag niet lonen.
  Hier in Nederland loont het wel: denk aan Holleeder die voor tonnen per keer een column schreef in de Elsevier. Gelukkig was dit snel over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *