you can’t go home again

Ik was nog wel 1 of 2x even teruggeweest in Delft, maar de laatste bijna 20 jaar toch niet meer. Dit was echt een nostalgietrip, samen met een vriendin terug naar Vroegergewoond.
Het studentenhuis stond er nog. Dat had de laatste 25 jaar geen likje verf meer gezien. De snackbar was geen snackbar meer,  maar Pleun had nog wel een Heineken-uithangbord. Het afhaalChineesje waar we ooit een levende tor uit de smoor djawa visten, was er nog. Het benedenhuisje aan de gracht was nu bij het bovenhuis getrokken, en café de Paraplu heette nu De Pelikaan. De shoarmatent – toen iets nieuws en heerlijks – was er nog, en de bakker van de heerlijke puddingbroodjes ook. Slagerij van Vliet was opgestoomd in de kant-en-klare-maaltijdenmarkt, Prins van de kantoorstoelen was nog gewoon Prins, Hotel Centraal was zo dood als een pier, het Postkantoor (gelieve dat uit te spreken met het Engelse accent van John Cleese) was nu een gezellig grand café, de markt was nog de markt, compleet met vrolijke kaasboer ...
Ik kan wel doorgaan. Het was alsof ik rondliep door het landschap van mijn dromen, want hoe vaak droom ik niet – nog steeds – dat we nog een sleutel hebben van die voordeur, en gewoon weer binnentreden. Maar ik maakte een foto van delftsblauwe windmolentjes en een oude dame vroeg: u woont hier zeker niet? Nee, zei ik. Ik heb hier gewoond.
Mijn Delft was het al lang niet meer. En dat kwam niet alleen door de bouwput van het spoor, en de idiootlelijke nieuwbouw die er is gepleegd.
Het was ook zo voorbij als iets maar zijn kan. Een heel ander voorbij dan het voorbij van Leeuwarden, daar liggen voor altijd mijn roots. Maar uit Delft heb ik ze opgetrokken, die wortels. Toen al, maar nu voorgoed.

 
Dit bericht is geplaatst in autobio met de tags , . Bookmark de permalink.

6 Reacties op you can’t go home again

 1. adriaanhendriks schreef:

  Droom je echt nog vaak dat je dat studentenhuis weer binnengaat? Dat is toch op zijn minst interessant.

 2. Heldinne schreef:

  ja, en dan staan onze meubeltjes nog steeds op die grote zolder

 3. Ferrara schreef:

  Ik zie dat je op Twitter aan de avondploeg vraagt of ze nog wel eens teruggaan naar Vroegergewoond.
  Ik doe dat regelmatig omdat ik dierbare familieleden in mijn geboortedorp heb wonen. Daar is dan ook alles mee gezegd. Het dorp van nu zegt me echt helemaal niets meer.
  En de stad waar jij nu woont, viel me in november 2012 niet mee. Met name het onderhoud aan prachtige panden laat te wensen over. Terwijl ik jaren heb geroepen, daar zou ik zo weer willen wonen. En nog geloof ik dat ik daar mijn draai wel weer zou vinden.

 4. Novelle schreef:

  ik droom nog heel vaak over de flat waar D... en ik een leven samen begonnen.

 5. Miste je ook niet de serviezen van Bender, de stoffen van Gronheid, de groenten van Giel, de koekjes van Kees bakt 't zelf en de geur van de Calvé of Gistfabriek?

  Soms blijven de dingen inderdaad schijnbaar hetzelfde: Prins, de Diamanten Ring, de Salamander, de Papillon, de groentenman in de Schoolstraat......

 6. Heldinne schreef:

  Bender! Dankjewel, we wisten nog wel die winkel maar niet meer hoe hij heette. En de geur van de gist miste ik echt niet! Verbazend vond ik ook de rijen fietsen in de Choorstraat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *