Dorresteins Writer’s Block

Vorig weekend werd De Blokkade van Renate Dorrestein gelanceerd. Ik vind het knap, ik ben zelfs jaloers. Geen boek schrijven, daarover een boek schrijven, en dan landelijke pers én publieke omroep in één weekend allemaal weten te boeken! Voor mij begon het feest bij Opzij. Ik vind het altijd leuk om iets van/over Renate te lezen, sinds Echt Sexy is ze wel een heldin van mij, en haar Het Geheim van de Schrijver is een van de weinige Nederlandse schrijf-boeken waar je iets mee opschiet.
Ze had dus een Writer's Block. En het duurde even (zo begreep ik uit alle interviews) voor ze erachter kwam dat dit te wijten was aan Angst. Ja, als je nooit aan WB hebt geleden hoef je ook niet uit te zoeken waardoor het komt. Ik heb het altijd gezegd: Writer's Block ontstaat wanneer je niet durft op te schrijven wat je weet.
Dat gebrek aan durf kan met van alles samenhangen, maar uiteindelijk komt het erop neer dat je bang bent om aan het licht te brengen wat je diep van binnen altijd al wist. Dat aan het licht brengen zal verandering veroorzaken, in jezelf én in je relatie tot andere mensen.
Ik kan me wel voorstellen dat het zinvol is om daarover te dagboekeren. Duistere zaken aan het licht brengen doe je het liefst privé. Maar Dorrestein hangt het aan alle grote klokken. Ik heb De Blokkade niet gelezen, maar ik stel me voor dat daar nog steeds niet in staat wat zij werkelijk vreest. Alleen het feit al dat zij in alle interviews zowat letterlijk hetzelfde zei, zei mij genoeg. Het was al gestold. De rauwe wond was alweer dicht. Terwijl het nieuwe boek juist moet voortkomen uit bloed en pus.
We wachten het af!

Dit bericht is geplaatst in schrijven met de tags , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Dorresteins Writer’s Block

  1. Sagita schreef:

    Nou ik dacht dat ze de kern wel benoemde: de zelfmoord van haar zus. De woede en de de pijn die dat veroorzaakt en die niet te kunnen uiten, terwijl dat eigenlijk wel moet. Het dilemma: ze kan dit niet niet zonder haar geliefde zuster af te breken. Het is een universeel thema: wat doet de zelfmoordenaar zijn omgeving aan.
    Ik hoorde haar ook zeggen dat dit boek nog niet geschreven is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *