mythes over schrijven (4)

SCHRIJVEN LEER JE OP SCHRIJVEN ONLINE

Het is natuurlijk niet verstandig. Het is me eerder overkomen, ik zei in een column iets van het gebrekkige taalgebruik van een gevestigde schrijver, en wel zeer kort daarna werd ik wegbezuinigd. Dus grote kans dat ze me uit het expertpanel knikkeren bij Schrijven Online, of me nooit weer als adverteerder in hun blad willen hebben.

Ik kan alleen maar hopen dat zal blijken dat we uiteindelijk hetzelfde doel hebben: beginnende schrijvers dingen bijbrengen waar ze verder mee kunnen.
Hoe vaak ik het  niet van cursisten hoor, die bij 'gerenommeerde instellingen' een cursus hebben gevolgd waar ze niets van opstaken, behalve kritiek incasseren: wat heerlijk dat jij zegt wat ik wél goed doe. Wat heerlijk dat jij zegt hoe ik andere dingen kan verbeteren.
Dat is mijn enige doel. Bij Schrijven Online heb ik daar mijn twijfels over. Ik heb nog niet een van hun schrijfboeken kunnen betrappen op werkelijk praktische tips. Ze houden het vaag, zodat een ander boek weer iets anders kan aanstippen. Voor mijn valkuilen was geen belangstelling want tips-boeken, nee, die wilden ze niet uitgeven.
Op internet geven ze wel tips. Ze sturen een nieuwsbrief rond, waarin met aplomb de nieuwste tip wordt aangekondigd. Vandaag ging ik voor het eerst eens kijken, bij die tips.
Die van vandaag verbijsterde me. Hij zou moeten gaan over Schrijfprobleem #36: geen onderscheidend idee hebben.  Niet alleen was ik het al oneens met de probleemstelling, het tekstje bij de tip leek op geen enkele manier de vraag te beantwoorden. Reden om de rest van de tips eens onder de loep te nemen. Geschokt zette ik het ene na het andere citaat op twitter. Je bent het énige schrijftijdschrift in Nederland en dit is hoe je je lezers bedient?

Hou je vast:

Want in vrijwel elk vakgebied wordt je pas opgemerkt als je iets anders dan de rest doet. [sic]

Velen gebruiken een writer’s block als excuus, maar vaak komt het neer op een kwestie van geduld. [sic]

Als je deze overgangen duidelijk weet te formuleren, dan zal de lezer weten of ze een flashback of herinnering voorgeschoteld krijgen [sic]

Als auteur is het van belang dat je weet welke van de twee technieken je wilt of moet gebruiken. [sic]

De schrijvers heeft met dit perspectief veel vrijheid in welke informatie er wordt vrijgegeven. [sic]

Als de protagonist aan het einde van het verhaal exact dezelfde persoon is als dat zij op het begin was, ... [sic]

Houd dus altijd één perspectief aan. Kies deze voordat je aan je verhaal begint om tijdrovend herschrijven te voorkomen. [sic]

Toen ben ik maar gestopt. Deze teksten zijn geschreven door iemand met een "minor in creatief schrijven."  Dat lijkt al net zomin een garantie voor kwaliteit als redacteur zijn bij Schrijven Online.
Arme beginnende schrijvers.

Dit bericht is geplaatst in schrijven met de tags , . Bookmark de permalink.

5 Reacties op mythes over schrijven (4)

 1. Erg ontmoedigend in ieder geval. Ik hou het voorlopig bij bloggen, en bij de positieve reacties daarop. Dát stimuleert!

 2. Ferrara schreef:

  Ik heb een account bij SOL, maar kijk er amper.
  Laat staan dat ik hun tips volg.
  Op de een of andere manier, is het daar lastig om anschluss te vinden. Afstandelijk is misschien wel het goede woord. Dat gevoel had ik bij Trouw destijds totaal niet.

  • Sagita schreef:

   Ja zo lig het bij mij ook. Ooit in een lang en ver verleden zo'n schrijfboek aangeschaft, maar had er weinig aan.
   Persoonlijke en waarachtige kritiek daar heb je wat aan. Maar uiteindelijk moet je het schrijven zelf doen. En het uitgegeven worden? Ach wie wordt er nog gelezen over 100 jaar?
   Waar ik wat aan heb is de passie van mensen die van schrijven houden en daar heeft Hella emmers vol van!

 3. Ferrara schreef:

  Ik heb de tweets gelezen en AHA ook meteen aangeklikt. Ik twitter niet maar hou jullie wel in de gaten...;0)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *