mythes over schrijven (5)

HERSCHRIJVEN MOET JE VOORKOMEN

Het is handig om vantevoren je perspectief te kiezen, want dat scheelt tijdrovend herschrijven, zo beweert de tipschrijver op schrijvenonline. Ik moest meteen denken aan het interview met Barbara Kingsolver, waarin ze vertelt dat ze voor alle personages in The Poisonwood Bible alle gebeurtenissen vanuit het perspectief alle personages heeft uitgeprobeerd. 
Hoezo, vantevoren bedenken en hopla, pennen maar.
Mijn eigen boek Brandsporen heb ik van ik naar zij naar ik-vorm geschreven, het duurde heel lang voor ik precies wist hoe ik het ging doen. En dat leerde ik weer van twee andere romans: Holes en Crossing to Safety. Van Louis Sachar leerde ik hoe je levendige scènes uit het verleden tussen het heden door kon vlechten, en van Wallace Stegner leerde ik hoe een ik-personage zijn verhaal aan iemand anders kan vertellen, waardoor het ingekaderd wordt.
Een schrijver die vantevoren zeker weet welk perspectief hij gaat gebruiken, staat volgens mij niet meer open voor verbeteringen. Hij heeft het verhaal in zijn hoofd al in steen gehakt en als er iets funest is voor de inspiratie en voor het toelaten van mooiere en betere oplossingen, is het dat wel.
Maar ja, dat tijdrovende herschrijven. Had je intussen al met je volgende bestseller bezig kunnen zijn!

Dit bericht is geplaatst in schrijven met de tags . Bookmark de permalink.

1 Reactie op mythes over schrijven (5)

  1. Heldinne schreef:

    de begenadigde auteur geeft ons voorts nog het volgende mee: Er zijn meerdere (en veelal creatieve) vormen van perspectief, zoals het jij- of wij-vorm, al zijn deze moeilijk te hanteren. [sic]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *