slechte vrouwen

albast, ca. 3100 bC

vrouwenhoofd (Inanna) uit Uruk

Al sinds de Victoriaanse tijd scoren vrouwen moreel een paar streepjes hoger dan mannen, beweert Lisette Thooft in de Volkskrant.
Alsof zij niet tot engel in huis gebombardeerd werd juist vanwege haar láge moraal. Enkel de moeder van een huisgezin was vrij van smetten. Zij hield de eer des huizes hoog, zij stond voor deugdzaamheid en opofferingsgezindheid, terwijl de heren hun lagere lusten bevredigden met andere vrouwen zonder welgestelde echtgenoot. Vrouwen mochten niet stemmen wegens geestelijke onvolkomenheid. Vrouwen mochten geen kerkelijke functies bekleden want door hun lichaamsfuncties waren zij daar te smerig voor.
Thooft beweert dat vrouwen niet zo engelachtig zijn, want kijk maar naar al die manipulerende zieligerds, en die krabbenmandige roddelaarsters.
Alsof dat niet de enige mogelijkheden zijn die vrouwen in de afgelopen eeuwen zijn overgebleven om hun schaduwkant te uiten, de enige mogelijkheden hen door het patriarchaat gelaten om toch nog enige invloed op hun levensloop te kunnen hebben.
Thooft vindt dat vrouwen moeten stoppen met zich moreel op de borst te kloppen, en moeten toegeven dat ze valse krengen zijn. Dan zouden ze het maatschappelijk verder schoppen.
Dat verder ... wie meet dat? De man aan de top van de ladder?
Natuurlijk zijn vrouwen niet beter dan mannen. Sommige mensen zijn beter dan sommige andere mensen. Maar dat doet ook totaal niet terzake.
Waar het om gaat, is dat vrouwen moeten ophouden met voldoen aan mannelijke normen. En al helemaal niet moeten katten op deze 'specifiek vrouwelijke slechte eigenschappen.' Vrouwen moeten ophouden met het bevestigen van de door mannen verzonnen stereotypen van maagd, moeder en hoer. Vrouwen moeten eigen normen gaan vinden en waarmaken, en dat wereldwijd. Want dat ergert me ook zo in dat stuk van Thooft: het gaat weer alleen over de westerse witte vrouw.
En dan nog iets. Die sprookjes en mythen over boze stiefzusters en feeksen zijn door vrouwen overgeleverd? Mevrouw Thooft. Iedereen weet toch dat de eerste Sumerische mythen, vervolgens de Griekse mythen, daarna de bijbel en tenslotte de volkssprookjes allemaal zijn herzien door het patriarchaat? Anders raad ik u aan te beginnen met Inanna's Descent. Ik raad alle vrouwen aan daarmee te beginnen, en op zoek te gaan naar de werkelijke vrouwelijke schaduw, niet dat bloedeloze zeurpietje uit Een Heel Zwaar Leven. De diepte in, niet de gemakkelijke oppervlakte van meer vrouwtjes op teevee.

 

 
Dit bericht is geplaatst in tijdgeest met de tags , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op slechte vrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *