gemiddelde dagen

De mooiste boeken bieden als een caleidoscoop zicht op een schitterend heelal erachter. Sense of an Ending was er zoeen. De Schilder en het Meisje ook, The Dig van John Preston, The Secret River van Kate Grenville, Norwegian Wood van Murakami, en zo nog een heleboel die me nu niet te binnen schieten.

Kleine boeken met een groots achterland. Virginia Woolf spreekt in haar dagboek van een kleurige, schitterende grot achter elk personage. Een juwelen planeetje in een enorm universum
Nou ja, zoiets.
Ik had het weer met Specimen Days van Michael Cunningham. Ik zal het moeten herlezen, in elk geval nog een keer met Whitman in de hand, want pas bij het googelen van de titel (even kijken hoe die vertaald is) kwam ik erachter dat Specimen Days een titel van Whitman is.
Stralende Dagen, heet het in 't Nederlands. Dat geeft niet weer wat het echt betekent: zomaar een dag als voorbeeld van hoe een gemiddelde dag er in die tijd uitgezien moet hebben. Het boek bestaat uit drie verhalen, met in elk verhaal een Simon, een Catherine, en een jongen die Luke heet.
En een witte porseleinen kom met geheimzinnige tekens.
En New York. Een negentiende-eeuws New York met een brand in een hoedenmakerij, en gruwelijke armoede onder fabrieksarbeiders, een eenentwintigste-eeuws New York met terroristische aanslagen, en een futuristisch New York dat na de meltdown een pretpark is geworden waarin je je in Central Park voor de lol kunt laten beroven.
Het is de manier waarop in al deze settings mensen én aliens hun levensloop lopen, met bij de lezer het besef van wereld op wereld op wereld, die het boek zo'n kosmische lading geeft. Terwijl er gewoon dingen gebeuren, en nergens wordt gepreekt of diepzinnig gedaan. Begenadigd. Lees ook vooral The Hours.
Dit bericht is geplaatst in recensies met de tags , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op gemiddelde dagen

  1. Fantastisch boek was dat. Het heeft nog meer indruk op me gemaakt dan The Hours. En jammer dat het zo weinig aandacht heeft gekregen, dus volkomen terecht dat je het hier aanprijst.
    Meteen gaan lezen, mensen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *