Over zelfkennis


Zelfkennis is als een ziekenhuisbed: proper maar pijnlijk. Waarom juist dit citaat uit een oude Rijamagenda in mijn hoofd is blijven steken is mij een raadsel. Want zo proper is het allemaal niet wat men leert als men zichzelf leert, en het is eerst misschien wel pijnlijk maar later toch een stuk minder. Zelfkennis is gezond. Maar het moet ook flexibel blijven. Ook hier niets in steen hakken, zulk semi-gekoketteer van "gek mens ben ik toch" of erger "zo ben ik nu eenmaal" en red je er maar mee. Of trots verkondigen dat je iets "altijd al gehad" hebt wat dan voor alles een dooddoener is en zelfs iets om prat op te gaan, dat je zo'n sterk karakter hebt dat het al sinds je zevende onveranderbaar is gebleken. Terwijl we allemaal weten waarvoor dat een aanwijzing is.
Nee, wispelturigheid is geen prijzenswaardige eigenschap. Maar flexibel zijn en open voor verandering en hernieuwing van inzichten, alles onderzoeken en het goede behouden in plaats van niets onderzoeken want je weet al wat Het Goede is, en je daar van bewust zijn. Zelfkennis. Gnooti seauton, sprak het orakel reeds.

Ook een schrijftop2000-verhaal geschreven? Zet de link hieronder!
Ludieke Ferrara Kriebels & Krabbels Veertje Vederlicht

Dit bericht is geplaatst in schrijftop2000. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Over zelfkennis

  1. Mijn bijdrage staat erop:

    De nummer 14 in de lijst: Nothing Else Matters van Metallica

  2. Mooi om te zien dat er steeds totaal andere bloggers verschijnen met bijpassend Top2000-nummer. Stil crazy is ook zo'n prachtig nummer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *