Over vrijheid

Zo je een despoot wilt onttronen, zie dan eerst toe dat zijn troon, die in je staat opgericht, vernietigd wordt.

In die zin is dit hoofdstuk bij de Profeet een vervolg op dat over misdaad en straf. De onvrijheid zetelt in jezelf en alleen daar is hij te ontketenen. Makkelijk gezegd vanuit de comfortabele bureaustoel, zeg dat maar eens tegen iemand die om zijn geaardheid, afkomst of overtuiging gevangen zit. En dan gaan mijn gedachten naar Etty Hillesum.

En ik zie geen andere oplossing, ik zei werkelijk geen andere oplossing dan in je eigen centrum in te keren en daar uit te roeien al die rotheid. Ik geloof er niet meer aan, dat we in de buitenwereld iets verbeteren kunnen, wat we niet eerst in onszelf moeten verbeteren. En dat we het alleen in onszelf moeten zoeken en nergens anders.

Over I'm Free heb ik al geschreven, vorig jaar, daarom kies ik nu voor Me and Bobby McGee.
Freedom's just another word for nothing left to lose, dat klinkt als een vrijheid die niet zelf gezocht, niet zelf verworven is. De vrijheid van een gijzelaar, dan staat altijd zijn eten klaar. Maar toch heeft de sfeer van dat liedje, dat zwerverige, dat gevoel van Amerika, voor mij toch een essentie van vrijheid. Niks filosofisch' of ethisch' aan. Gewoon reislust en alles achter je laten, bandana om je haren en wereld, hier kom ik aan!

Ook een schrijftop2000-verhaal geschreven? Zet de link hieronder!

Papagoose Veertje Vederlicht Ferrara Meibloempje

Dit bericht is geplaatst in schrijftop2000. Bookmark de permalink.

8 Reacties op Over vrijheid

 1. Papagoose schreef:

  Over vrijheid; Find the Cost of Freedom, niet in de Top2000

 2. Ferrara schreef:

  Nummer 858 Tequila Sunrise Eagles.
  Ik blijf bij het Portugese avontuur.
  Knap lastig af en toe, maar uitdaging wil ook wat.
  Ik ben bang dat Chris liefhebber is van Nederlandstalige muziek. Heb Nick en Simon al voorbij zien komen.

 3. Papagoose schreef:

  Morgen geen tijd. Nu alvast Over rede en hartstocht; 1311 The Head and the Heart van Chris De Burgh.

 4. Ferrara schreef:

  Was zo druk met mijn eigen stuk dat ik vergeet op het jouwe te reageren. Me and Booby Mcee, heerlijk nummer. Reizen en genieten van de schoonheid die op je pad komt. Leukste wat er is.

 5. Papagoose schreef:

  Daar heb ik ook last van, Ferrara; ik probeer wel alles te lezen en vind je verhalen over Chris nog steeds mooi 🙂

 6. Heldinne schreef:

  ik lees wel alles, commentaar lukt niet altijd

 7. Mijn aandeel voor vandaag. Nummer 2 Hotel California - The Eagles. You can checkout any time you like, But you can never leave! Het blijft een mooi nummer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *