Over vreugde en smart

"De zin van het leven is een vorm vinden voor het lijden," hoorde ik Freek de Jonge pas zeggen bij radio Kunststof. Iemand was het hartgrondig met hem oneens want niets is immers zo zinledig als lijden. Maar ik begreep hem wel, als het je gegeven is iets te creëren vanuit dat lijden, dan heb je iets zinvols ontdekt om ermee te doen.
Ik wil steeds 'voor het geval dat' iets in 't vooruit schrijven voor de schrijftop2000. Ik schrijf dit op donderdagavond en we weten geen van allen hoe het zal gaan met een van onze beste trouwschrijvers, Reflexxus. Iemand die als geen ander keiharde zinnen creëert vanuit een lijden waarvan wij niet meer weten dan dat. We scharrelen als het ware allemaal met Ward in het donker door het veen, op zoek naar het licht dat dan extra licht lijkt. En we nemen er nog eentje op, zo'n gloeiend glaasje illegale en fictionele stook.
Is niet de beker die je wijn bevat dezelfde beker die in de oven van de pottenbakker werd gebakken?
Volgens mij past Wuthering Heights hier wel goed bij.

Ook een schrijftop2000-verhaal geschreven? Zet de link hieronder!

FerraraLudiekeKriebels & KrabbelsHildeVeertje Vederlicht

Dit bericht is geplaatst in schrijftop2000. Bookmark de permalink.

9 Reacties op Over vreugde en smart

 1. Schrips schreef:

  Mooi. Ode aan Ward en Reflexxus.

 2. ludieke schreef:

  Ik lees zelden de blogs op Trouw schrijf. Niet omdat het me niet interesseert maar ik kom er niet aan toe. Ik ken de beide bloggers dus niet maar ik wens hen sterkte. Er wordt wel eens gezegd als het gaat om intens lijden: daar zijn geen woorden voor maar die zijn er wel.

 3. Sagita schreef:

  Sluit me aan bij Schrips! Mooi onderwerp waar heel veel over te vertellen valt!

 4. Ferrara schreef:

  Hella, wat een mooi eerbetoon aan die twee uit Het Veen.

 5. Ferrara schreef:

  Vreugde en Smart, na lang dubben toch geplaatst.
  834 Dire Straits Why Worry

 6. Schrips schreef:

  Die twee uit het veen, ik kan er wel om janken.

  Ik zag een indrukwekkende documentaire in de serie Hoeze, Armoede? Daarin zegt een vrouw die niets heeft behalve haar 4 kinderen: Het beste wat een mens kan overkomen is gelukkig zijn. Dat is de zin van het leven.

  Daar houd ik mij aan vast.

  Hier te zien (voor als er nou eens niks op tv is):
  http://tvblik.nl/holland-doc/27-november-2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *