nieuwLichterij

Lees om te beginnen het geweldige stuk van meneer Pasquali , over het gekwijl van de Zwagerman bij DWDD. Gottegot wat is hij zielig en gottegot wat is het dan toch heerlijk dat van zijn kunst-onwetendheid een prachtig kerstcadeauboekje verschijnt, terwijl een van de beste kunsthistorici van Nederland (geloof mij, ik weet dat, heb zelf college van hem gehad) op de achtergrond een en ander minzaam aanhoorde.
Bodar. Die colleges van hem, daar spatten eruditie, enthousiasme en beschaving vanaf. En zo iemand mag dan heel eventjes aan tafel bij Matthijs om heel eventjes te zeggen dat de RKK - ondanks de vuile handen der kerk - een van de pijlers van de beschaving is, namelijk die waarin een overheid zorgdraagt voor de minderheden. Dat zij niet vertrapt raken door de brood-en spelenmenigte.
Matthijs, zo valt mij steeds meer op, is van iedere mening en iedere eruditie gespeend. Hij is een gladde eend in een glad pak die voor niets meer warmloopt (of hooguit een beetje puberaal voor muziek). Hij nodigt de heren clerici aan tafel om Het Onderwerp behandeld te weten, en voert vervolgens voor ons zieleheil Sint Zwagerman op. Die zo'n Verschrikkelijk Leven had, en dat door De Kunst te boven is gekomen. Door het Heilige Licht van Vermeer. Uhhuh.
Wedden dat ze voor De Wereld Leert Door de Zwagerman uitnodigen en niet Bodar?
Of zelfs dat niet. Want levensbeschouwing en spiritualiteit hoort achter de voordeur, dat levert niets op, dat weet iedereen. Alleen BN'ers mogen, ter wille van hun eigen imago, iets zeggen over het lichtgevend zwart van Rothko. Terwijl je daar pas over mag spreken als je de Rothko Chapel hebt gezien. Maar gatverdamme, dat is een kerk! Van de tv af met die troep!

afbeelding

Dit bericht is geplaatst in kunst, tijdgeest met de tags , , . Bookmark de permalink.

7 Reacties op nieuwLichterij

 1. Hinke Wiersma schreef:

  Hear, hear! (jij weet dat ik daarmee mijn instemming betuig).

 2. Sagita schreef:

  Ik heb alle drie de stukken gelezen; terechte woede! Het wordt tijd dat Dada weer terug keert!

 3. Papagoose schreef:

  Zeer van toepassing op de meneer die gisteren bij DWDD was:
  http://www.youtube.com/watch?v=JLNvBvJ-F00

 4. Heldinne schreef:

  oh yeah, dat is 1 van mijn favorieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *