1564 Joni Mitchell

Veel top2000-herinneringen hebben een hoog wij-gehalte. Allemaal wij's die niet langer bestaan: verloren geliefden, verloren verbanden van schoolklas of studentenhuis. Er zijn maar een paar artiesten die echt bij mij-zonder-wij zijn gaan horen, zijn blijven horen.
Hoewel Joni Mitchell in de top2000 alleen met dat ene clichénummer Big Yellow Taxi staat (op nummer 1564), is zij voor mij zo'n zangeres. Vooral de LP For the Roses staat heel dicht bij wie ik werkelijk ben, en ook op Ladies of the Canyon vind ik in een paar nummers mijzelf terug als ik me ben kwijtgeraakt.
Lesson in Survival is zo'n nummer dat me kracht schenkt, al is een regel ervan uiteindelijk onwaar geworden. Dan is Let the Wind Carry Me misschien waarder, nu.
Op Ladies of the Canyon geniet ik altijd weer van die klarinetspeler op de hoek van de straat, van de priester op het vliegveld, en dan die regels uit Willy:

But you're bound to lose
If you let the blues get you scared to feel
And I feel like I'm just being born
Like a shiny light breaking in a storm

Maar misschien zijn het niet eens de woorden die me zo onder de huid kruipen. Misschien is het haar heldere stem, de warme piano, of het – hier ontbreekt het mij aan vaktermen – ploink ploink van de gitaarsnaren. Ze is er, en ze zingt. Dat zoek ik.
Alle songteksten staan op haar website.

Ook een schrijftop2000-verhaal geschreven? Zet de link hieronder!
Veertje Vederlicht
Kriebels en Krabbels
An*
Ferrara
Papagoose

Dit bericht is geplaatst in schrijftop2000. Bookmark de permalink.

1 Reactie op 1564 Joni Mitchell

  1. Papagoose schreef:

    Nr. 20 Old And Wise van The Alan Parsons Project op Papagoose.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *