stijlbloempjes (verhaspelcolumn 2007)

Ik heb al eens verteld dat ik mooie woorden spaar, op de koelkast. Twee recente - mobilisten en krijsvrij - wil ik u niet onthouden. In de categorie "interessante namen voor personages" gaat de hoofdprijs van 2007 naar IJsbrand Juffermans.
Ook stijlbloempjes spaar ik, en die nemen vel over been toe (plagiaat!), de laatste tijd. Leren mensen geen standaarduitdrukkingen meer op school? Hebben ze massaal een enge woordziekte onder de gelederen?
Het belangrijkste criteria om in het stijlbloemenboeket te mogen worden opgenomen, is dat van de klok en de klepel. Er luidt iets, maar wat en waardoor? Ik sta soms werkelijk met mijn ogen te klapperen, als ik hoor wat mensen uit hun duim schudden.
Dan denk ik: zijn de knoppen doorgeslagen? Moet onze taal nu zó voor het ootje gehouden worden? Natuurlijk speelt een belangrijk element dat er geld op de plank moet, maar hier moeten we echt een halt tegen roepen. Straks kunnen we er kop noch kont meer aan vastknopen.
Misschien een boete uitschrijven bij elke foutieve publieke uitdraging? Met de politie de zee ingaan? Dan zullen de gemoederen extra oplopen, daarvoor mogen we onze borst opmaken, maar dit loopt werkelijk de klauwen uit. Het verslag van de doping van het nieuwe prinsesje bijvoorbeeld kon ècht het daglicht niet weerstaan, terwijl die verslaggeefster toch uit goeden huize komt. Waarom sturen ze zo iemand niet uit de laan?
Ik pleit voor een industriebrede taalpolitie. Ik zie de agenten al langs radiostudio's en krantenredacties razen, op oude motoren, met zo'n leren helm en googles op, om taalcriminelen ongenadig op hun vet te geven. Hard, maar we weten allemaal dat de tering voor de nering uitgaat.
Maar ik vrees dat daar wel niets van zal komen, we zullen wel tot na Sint Juttemis in het onzekere gewist worden.
Als martelaarster voor de goede zaak wens ik u in Kerstige Pretdagen en een Nieuw Geluksjaar.

verhaspelcolumn geschreven voor Trouw, december 2007

Dit bericht is geplaatst in Niet gecategoriseerd met de tags , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op stijlbloempjes (verhaspelcolumn 2007)

  1. Maar wat als je IQ niet zo slim is? Dan kun je er toch niets aan doen?

  2. Schrips schreef:

    En gelijk nog twee interessante namen voor personages:
    Marthe Laarster
    Sijbrand van Verlangen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *