Nul op je orkest! (verhaspelcolumn 2008)

Voortaan moet ik vaker per jaar mijn voorraad taalfouten in een column passen, want die schepte een waar springgetij! Naar beste eer en geweten kan ik zeggen dat ik een gewisse ondergang voorzie, als je merkt tot waar mensen in staat zijn, qua taalgebruik. Zo wordt immers niemand goed ingeburgerd! Ik ben ongetwijfeld van mening dat de mens alle maat der dingen is, en ik wil niemand tegen het hoofd stoten of met de rug aankijken, maar ik zou geen knip voor mijn neus zijn als ik niet signaleerde dat we op de verkeerde weg bezig zijn. Helaas heb ik geen melk in de pap te brokkelen, terwijl het toch de pan uitloopt. Ik snap niet dat heel Nederland niet op zijn achterhoofd staat. En om er nog een scheutje bovenop te doen: waar water is, is toch vuur?
Ik zit continu op hete eieren en kan aan mijn klompen voelen dat het niet deugt, daar heb ik geen tv-coryferen of psychiatoren bij nodig. Die lopen trouwens ook onthutseld met hun ziel onder de armen en het is een jammer moment als ze hun doemscenariums kenbaar maken. Hun laatste dagen lijken geteld, als er tenminste niet snel een kwartje gaat dagen bij de topstukken in de partij. Grote kans dat zij dan hun kont tegen de kribbe gooien. Overal wordt met de Franse slag naar gegooid, en niemand die de mensen nog wegwijs geeft, of de acute nood ledigt. Nee, roet in het eten geven, dat kunnen ze. Corruptie staat op de hoek van de deur te kloppen, en iedereen strijdt om een plaatsje op het ere-schavot.
En wie moet de eikels weer uit het vuur halen? Wie zal deze misstanden weer over moeten winnen? De verantwoordelijken zijn natuurlijk weer zo vrij als een vogel in Frankrijk, verkneukeld dobberend in de Mediterrane Zee, en uit eigener beweging vallen zij weer buiten schot. Vroeger prat in elk geval de radio nog ABN, maar die sleept nu ook geen prijs meer uit het vuur. ABN heeft een zachte dood gestorven. Het onderwijs speelt hier natuurlijk in verhoudingsgewijs ook een belangrijke factor in, de opposanten niet tena gesproken. Ik stel er vraagtekens bij of we dit nog kunnen keren, net als trouwens de aflaatgassen. Wanneer zal het dubbeltje vallen? Duidelijk is dat we moeten proberen vaste voet op bodem te krijgen, en voor deze strijd meer dan één decennia moeten uittrekken.
Met jullie goednemen trek ik me nu tot eerbiedwaardige afstand terug. Ik moet met pijlharde snelheid naar de winkel voor een aanbieding: damesslib voor €3,50! Dat is een vaatje naar mijn hand!

verhaspelcolumn geschreven voor Trouw, december 2008

Dit bericht is geplaatst in Niet gecategoriseerd met de tags , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Nul op je orkest! (verhaspelcolumn 2008)

  1. Ik denk dat je wel gelijk hebt, qua dat betreft, maar toch...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *